Jättiakusto näytti voimansa

Helsingin Suvilahdessa sijaitseva akkupohjainen sähkövarasto on osoittanut tarpeellisuutensa. Pohjoismaiden suurin sähkövarasto on ollut käytössä lähes puoli vuotta. Sähkövarasto liitettiin elokuussa osaksi yhteispohjoismaista sähköjärjestelmää.

Sähkövarastolla on monia erilaisia käyttötapoja, ja ensimmäistä kertaa niitä testataan yhtä aikaa aidossa ympäristössä. Helen Sähköverkko ja kantaverkkoyhtiö Fingrid tutkivat samalla kolmen vuoden ajan sähkövarastojen hyödyntämistä.

Suvilahden sähkövarastolla on Helenin mukaan ensimmäisten käyttökuukausien aikana onnistuneesti pystytty tuottamaan yhtäaikaisesti sekä nopeaa taajuusohjattua tehonsäätöä kantaverkon, että loistehon kompensaatiota ja jännitteen ylläpitoa jakeluverkon tarpeisiin.

Uudenlainen akkusähkövarasto on tehostanut Helenin mukaan myös Suvilahdessa sijaitsevan aurinkovoimalan hyödyntämistä tasoittamalla sen tuotantoa. Myös metron vaatimaa hetkellistä sähkönkulutusta voidaan tasata uudella akkuvarastolla.

Sähkövarasto koostuu 15 000 litium-ioni-akkukennost, joiden teho on 1,2 megawattia ja energiakapasiteetti 600 kilowattituntia. Akusto muodostuu Toshiban litium-ioni-akkukennoista. Sähkövaraston Helenille toimitti Landis+Gyr.

Suvilahden sähkövaraston tekniikka

  • Teho: 1,2 megawattia
  • Energiakapasiteetti: 600 kWh
  • Rakenne: 15 000 litium-ioni-akkukennoa,  invertterit ja kytkentälaitteet
  • Kontin koko 12 x 2 x 2 metriä,
  • Hinta: noin 2 miljoonaa euroa

Kuva: Helen Oy

LISÄÄ: 15 000 akun sähkövarasto, Uusiteknologia.fi:n uutinen 17.6.2016 (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016