Raspberry ammattisovelluksiin – Asus pikkukortteihin

Farnell laajentaa harrastajien suosiman Raspberry Pi-korttisarjan ammattisovelluksiin. Samalla korttikisaan on tulossa runsaasti muitakin valmistajia. Uusimpana Asus on kehittänyt minikortin ja BBC:n Micro:bit-suoritinkortille on julkaistu suomenkieliset nettisivut.

Avnetin kesällä ostama Farnell laajentaa Raspberry-suoritinkorttien tarjontaansa kolmella uudella tuotteella. Ne ovat Pi Compute Module 3 – ja Pi Compute Module Lite -kortti sekä kokonainen Pi Compute Module Development kit -kehityssarja. Raspberry Pi Compute Module 3 (CM3) ja Compute Module 3 Lite (CM3L) ovat mekaanisesti DDR2-SODIMM-liitettäviä System-korttimoduuleja (SOM), jotka sisältävät prosessorin, muistin, eMMC Flash (vain CM3) ja tarpeelliset tehopiirit.

Uudet moduulit mahdollistavat suunnittelijoiden hyödyntää Raspberry Pi laitteistoa ja ohjelmistopinoja omissa asiakasjärjestelmissä ja muotoformaateissaan.  Kehittämiseen ja testaamiseen on saatavilla räätälöinnin mahdollistava IO-kortti, joka sisältyy myös Raspberry Pi Compute Module 3 Development Kit -kehitysarjaan.

Broadcom BCM2837 -siruun tukeutuen Raspberry Pi Compute Module 3 antaa Fanellin mukaan suunnittelijoille mahdollisuuden yhdistää Raspberry Pi 3:n nopeus ja Compute Modulien joustavuus esimerkiksi esineiden internetin sovelluksiin, koneautomaatioon tai ohjausratkaisuihin.

Micro:bit-yhteisöä johtaa Suomessakin tuttu IoT-osaaja Zach Shelby.

Compute Module 3 sisältää prosessorin ja Raspberry Pi3:n muistin sekä erikseen lisätyn 4 gigatavun flash-muistin. Tämä on kaikki integroitu pieneen 67,6 x 30 millimetrin korttiin, joka sopii standardiin DDR2 SODIMM -liittimeen.

Flash-muisti on liitetty suoraan kortin prosessoriin, mikä jättää loput prosessorin rajapinnat saataville sovelluskohtaiseen räätälöintiin. Suunnittelijoille, jotka haluavat liittää järjestelmään oman SD/eMMC –sirukortin Compute Module 3 Lite on saatavana myös ilman neljän gigan flash-muistia.

Kisa kovenee – Micro:bit ja Asus

Raspberry on pienkorteista varmaan laajimmin levinnein ja sitä tukemia ratkaisuja ja ohjelmistoa on laajalti tarjolla. Uusimpana kisaan on tullut  taiwanilainen Asus Tinker Boardilla.

Asusin kortilla on neliytiminen ARM-Cortex ja ohjelmistotuki perustuu Linux-työkaluihin. Suomessa Tuinker-korttia myy ainakin Verkkokauppa.com.

Ammattimaisten pienkorttien lisäksi suoritinkorttien kisaan on tullut muitakin. Yksi kiintoisin on BBC:n koulumaailmaan kehittämä Micro:bit-kortti, jolle on julkaistu myös suomenkieliset nettisivut.

BBC:n korttimikroa on pilotoitu Espoossa. Hankeen tukijoina on ollut BBC Micro:bit Foundationin Zach Shelby (kuvassa) lisäksi Etteplanin IoT-liiketoimintajohtaja Jaakko Ala-Paavola ja koulutusorganisaatio Mehackit.

LISÄÄ: Farnell Element14 /Raspberry (LINKKI), Micro:chip:n suomenkieliset sivut (LINKKI) ja Asusin Tinker -kortti (LINKKI, Verkkokauppa.com) sekä viime vuoden aikana julkaistut pienkortttiuutiset Uusiteknologia.fi-sivustolla (LINKKI). Komponenttijakelija Arrow listasi nettisivullaan myös kymmenen uusinta kehityskorttiaan (LINKKI).

Kuva: Nec hyödyntää uusissa jättinäytöissään Raspberry PI-suoritinkorttia.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!