Nokian liikevaihto laski – patenttimaksuista apua?

Nokia teki viime vuoden viimeisellä neljänneksellä ja koko vuodenkin tasolla markkinaolosuhteisiin nähden odotettua paremman tuloksen, vaikka liikevaihto  ja tulos laskivatkin edelleen. Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri lupaili silti tuloksen paranevan. Avuksi voi tulla myös teknologiayksikön patenttitulot, joita Nokia hakee Samsungin lisäksi Applelta – kalifornialaisyritykseltä tosin kanteiden avulla.

Vuoden 2016 viimeisen neljänneksen ei-IFRS-liikevaihto oli 6,7 miljardia euroa kun vuosi sitten liikevaihto oli 7,7 miljardia euroa.  Nokian verkkoliiketoiminta vastasi pääosin koko yrityksen 14 prosentin laskusta liikevaihtoluvuissa. Tulos laski 940 miljoonan euroon, jonka takana on varmasti että Nokia  pystyi puolustamaan hyvin katteitaan.

’’Vaikka olen edelleen pettynyt liikevaihtomme kehitykseen vuonna 2016 arvioimme yhä tuloksemme parantuvan vuonna 2017’’, sanoi Rajeev Suri tiedotteessa.  Suri näkee mahdollisuuden katteiden kasvuun vuonna 2017 ja kyseisen vuoden jälkeen, kun hänen mukaansa markkinaympäristö kohentuu ja myynnin muutosohjelmamme vaikutukset alkavat

Nokia hakee lisenssituloja myös Samsugilta ja Applelta. Niistä tulevat tulot voivat kuitenkin heitellä eri vuona. Esimerkiksi Nokian viime vuoden lisenssikoneen liikevaihdon laskun taustalla oli erityisen hyvä patenttivuosi 2015 .

Terveysteknologian Withings-kauppa auttoi tasoittamaan liikevaihdon laskua. Nokia arvioi myös digitaalisen terveyden ja digitaalisen median alueiden kokonaisliikevaihdon kasvavan vuonna 2017 vuoteen 2016 verrattuna.

Nokia sai vuoden 2015 lopulla Samsungilta välimiesmenettelyn kautta erääntyneitä patenttimaksuja.  Koko vuoden tulosta helpottaa Samsungin kanssa tehty uusi lisensointisopimus.  Lisää tuloja haetaan Applelta – tosin oikeusteitse. Nokia nosti vuoden lopulla useita kanteita kalifornialaisyhtiö vastaan, koska katsoo Applen tuotteiden loukkaavan useita yrityksen patentteja.

Tähän mennessä kanteita Applea vastaan on nostettu 11 maassa Aasiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. TAustalla on Applen kanssa solmittu lisenssisopimus, joka raukesi viime vuoden lopussa. Nokian kanteet koskevat yli 50 patenttia liittyen muun muassa näyttö-, käyttöliittymä-, ohjelmisto-, antenni-, piirisarja- ja videokoodausteknologiaan sekä 3G- ja 4G -mobiilistandardeihin.

Apple on nostanut vastavuoroisesti joitakin kanteita Nokiaa vastaan.

Jos uusia lisensointisopimuksia ei solmita, Nokia arvioi lisenssitulojen olevan noin 800 miljoonaa euroa vuonna 2017. Tämä luku vastaa sitä, että noin 30 prosenttia maailmanlaajuisesta euromääräisestä älypuhelinmarkkinasta lisensoi Nokian kehittämää teknologiaa. Nokia ei antanut kuitenkaan tarkempaa uutta arviota kuluvan vuoden lisenssitulojen kehityksestä.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi !

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016