Venäjä hakee tuulivoima-osaamista

Venäläisyritys Rosatom aloittaa yhteistyön tuulivoimaloissa hollantilaisen Lagerweyn kanssa. Yhteistyössä yritykset aikovat luoda Venäjälle tuuliturbiinien tuotantoa ja hankkeita.

Tänä vuonna perustettavalla Rosatomin ja Lagerweyn yhteisyrityksellä venäläisyhtiö haluaa varmistaa ulkomaisen yhteistyökumppanin mahdollisimman tehokkaan osallistumisen hankkeiden toteutukseen Venäjällä

”Puhumme täysin uuden teollisuusalan muodostumisesta Venäjällä”, toteaa Rosatomin ensimmäinen varapääjohtaja Kirill Komarov.  Kyse ei silti ole pelkästään tuulivoimaloiden rakentaminen vaan koko alueesta.

Rosatomin ennakkoarvioiden mukaan vuoteen 2024 mennessä Venäjän tuulivoimamarkkinat koostuvat 3,6:n gigawatin tuotannosta ja noin 200 miljardin ruplan vuotuisesta liikevaihdosta.

Rosatom itse aikoo rakentaa 610 megawatn edestä tuulivoimaloita vuosina 2018-2020 sekä lokalisoida tuuliturbiinien komponenttien, lapojen ja yksiköiden tuotantoa Venäjälle. Kysyntä kasvaa, sillä tuuliturbiinien ja lisätarvikkeiden tuotannolle lisättynä käyttö- ja huoltopalveluilla, uskotaan syntyvän vuoteen 2024 mennessä  400 miljardin ruplan markkinat.