Ledilamput eivät kuulu sekajätteeseen

Iso osa käytetyistä energiansäästö- ja ledilampuista päätyy valtiollisen Motivan mukaan sekajätteeseen, vaikka oikea osoite niille on sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspiste.

Lähde: Motiva

Kiinteät led-valaisimet, josta led-lamppua ei voi irrottaa, kuuluvat myös SER-keräykseen. Sinne kuuluvavat myös energiansäästölamput, jotka sisältävät pieniä määriä elohopeaa ja led-lamput uudelleenkäytettäviä materiaaleja ja elektroniikkaa.

Halogeenilamput ja vanhat hehkulamput voi sen sijaan laittaa sekajätteeseen.

Jätehuoltoyhtiöiden ylläpitämien SER-keräyspisteiden lisäksi lamppuja voi palauttaa myös suurempiin elektroniikkaliikkeisiin ja päivittäistavarakauppoihin maksutta ja ilman ostovelvoitetta.

Käytetyt energiansäästö- ja led-lamput sekä alle 25 senttimetriä pitkät loistelamput voi palauttaa ilmaiseksi ja ilman ostovelvoitetta myös suurempiin päivittäistavarakauppoihin ja lamppuja myyviin erikois- tai elektroniikkaliikkeisiin.

Käytettyjen lamppujen vastaanottovelvoite koskee kaikkia yli 1 000 neliömetrin eli market-kokoisia päivittäistavarakauppoja sekä yli 200 neliömetrin kokoisia erikoiskauppoja, joiden valikoimiin lamput kuuluvat.

LISÄÄ: SER-kierrätys (LINKKI) ja palautuspaikat kierrätys.info (LINKKI).

Kuva: Ikea