Haluatko tietosi tuhottavan – helposti?

Digitaalilaitteiden määrän kasvaessa niiden kierrätyksestä halutaan tehdä aiempaa helpompaa ja tietoturvallisempaa. Posti ja Kuusakoski ovat kehittäneet uuden Seiffi-palvelun, jossa poistettujen it-laitteiden muistit tyhjennetään tai mekaanisesti tuhotaan.

Suomessa vain noin 30 prosenttia kuluttajien datalaitteista kierrätetään virallisen järjestelmän sisällä. Suuri osa vanhoista kännyköistä, tietokoneista ja muista muistia sisältävistä laitteista lojuu kaappiemme uumenissa.

”Saamamme palautteen perusteella nimenomaan huoli tietoturvasta on muodostunut kynnykseksi datalaitteiden kierrättämisessä’’ sanoo SER-tuottajayhteisöjen palveluyhtiö Elker Oy:n toimitusjohtaja Sakari Hietala.

Uusi Seiffi-palvelu toimii siten, että käyttäjä maksaa verkkopalvelussa laitteiden lähetys- ja tietoturvakäsittelymaksun. Palvelu maksaa yhdelle tai kahdelle laitteelle 4,90 euroa, ja 9 euroa kolmelle tai useammalle laitteelle. Sähköpostista saaman koodin avulla käyttäjä voi seurata laitteensa matkaa aina tietoturvakäsittelyyn saakka.

Kun laitteen sisältämät tiedot on tuhottu, käyttäjä saa tästä sähköpostiinsa todistuksen. Aiemmin vastaavaa palvelua on ollut tarjolla ainoastaan yrityksille.

Data tuhotaan Kuusakosken turvatilassa Helsingin Kivikossa. Siellä laitteiden sisältämä data ylikirjataan tietoturvaohjelmistolla. Laitteiden muistipiirit, joita ei voida digitaalisesti ylikirjoittaa, tuhotaan mekaanisesti murskaamalla.

Tietoturvakäsittelystä laite jatkaa matkaansa Kuusakosken Heinolan käsittelylaitokselle. Siellä laitteen materiaalit erotellaan ja toimitetaan uudelleen kiertoon teollisuuden tarpeisiin. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen sisältämistä materiaaleista yli 99 prosenttia voidaan uudelleen kierrättää.

LISÄÄ: Seiffi-palvelu (LINKKI)

TAUSTAA: Uusi palvelu on sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajayhteisöjen yhteistyöfoorumi SER-kierrätyksen, Kuusakoski Oy:n ja Postin yhteistyössä toteuttama palvelu. Palveluyritys Elkerin on ja ERP Finlandin lailla osa viiden tuottajayhteisön muodostamaa SER-kierrätystä. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätystä määrittää tuottajavastuu, joka velvoittaa laitteiden tuottajat huolehtimaan laitteista myös niiden elinkaaren loppupäässä.

Kuva: Jussi Ratilainen /Seiffi

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!