Viennin arvo laski – verkkolaitteiden vienti piristyi

Suomen tavaraviennin arvo laski viime vuonna neljä prosenttia Tullin ennakkotietojen mukaan. Vienti oli arvoltaan 51,7 miljardia euroa. Vuonna 2015 vienti laski myös neljä prosenttia. Iloisena yllätyksenä, kojeiden ja mittareiden sekä verkkolaitteiden vienti oli jo pirteää.

Lähes kaikkien päätoimialojen vienti oli alavireistä vuonna 2016. Metsäteollisuuden tuotteiden vienti oli lähes edeltävän vuoden tasolla, mutta koneiden ja laitteiden vienti väheni, laskua kertyi seitsemän prosenttia.

Viennin harvoja kasvualoja öljytuotteiden lisäksi olivat kojeet ja mittarit, malmit ja metalliromut sekä mobiiliteknologian verkkolaitteet. Kuljetusvälineiden vienti laski päätoimialoista eniten, mutta myös metalliteollisuuden tuotteiden vienti väheni merkittävästi. Sähkökoneiden ja –laitteiden vienti pysyi suunnilleen samalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Kuljetusvälineet olivat olleet viennin suurin kasvuala kaksi edellistä vuotta. Moottoriajoneuvojen vienti väheni merkittävästi viime vuonna, mutta alusten viennin arvo oli kolme prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuonna 2015. Uudenkaupungin autotehtaan viimeaikaiset muutokset vienevät viennin uuteen kasvuun.

Kauppataseen alijäämä kasvoi viime vuonna huomattavasti edellisvuoteen verrattuna. Kauppatase jäi ennakkotietojen mukaan 2,9 miljardia euroa alijäämäiseksi vuonna 2016. Vaje oli suurin sitten vuoden 2011, jolloin kauppataseen alijäämä oli 3,7 miljardia euroa. Alijäämä EU-maiden kanssa käydyssä kaupassa kasvoi yli 3,3 miljardiin euroon viime vuonna.

Kokonaistuonti jäi viime vuonna edeltävän vuoden tasolle. Vuonna 2016 investointitavaroiden tuonti kasvoi reippaasti. Kuljetusvälineiden tuonti kasvoi eniten. Kulutustavaroiden tuonti oli myös kasvussa. Energiatuotteiden sekä raaka-aineiden ja tuotantohyödykkeiden tuonti sen sijaan laski.

LISÄÄ: Viennin ja tuonnin vuosijulkaisu (ennakko) 2016, Tulli (LINKKI, pdf)  ja kaaviot julkaisusta (LINKKI, pdf)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!