Liikennetiedotus joukkoistetaan – autoilijat tiedontuottajiksi

Suomen suurin kaikille avoin liikennekokeilu kattaa jo koko etelän, kertoo liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. Mukaan halutaan kaikki autoilijat. Erityisesti kokeiluun kaivataan lisää ammattikuljettajia. Kokeilu pohjustaa myös tulevaisuuden automaattiliikennettä.

Kevään loppuun kestävän, liikenneturvallisuuden parantamiseen pyrkivän kokeilun ideana on, että kokeiluun osallistuvat kuljettajat kertovat kännykkäsovelluksen avulla toisilleen havaitsemistaan tieliikenteen vaaranpaikoista, kuten huonosta näkyvyydestä, onnettomuuksista, tiellä olevista esteistä tai eläimistä.

Kokeiluun osallistuvat saavat myös itse puhelimeensa tietoa omalla reitillään olevista vaaroista sekä muilta käyttäjiltä että tieliikennekeskukselta.

”Mukana kokeilussa on tällä hetkellä lähes tuhat autoilijaa, mutta mukaan mahtuu vielä hyvin”, kertoo johtava asiantuntija Anna Schirokoff Trafista: ”

Schirokoffin mukaan kokeilu aloitettiin pienemmässä mittakaavassa Helsinki-Turku moottoritiellä, mutta laajensimme pian kaikille Etelä-Suomen moottoriteille ja Helsingin ja Tampereen kehäteille. Ja nyt kokeilu kattaa koko eteläisen Suomen.”

Mukaan kokeiluun liittyäkseen tarvitsee vain Android-älypuhelimen.

Kokeilu pohjustaa myös tulevaisuuden automaattiliikennettä varten.

”Erilaiset kokeilut ovat tärkeä osa automaattiautojen kehitystä ja liikenteen digitalisoitumista. Tämän yhteispohjoismaisen Nordic Way, Coop keskustelevat ajoneuvot -kokeilun kautta uskommekin saavamme tärkeää tieto siitä, miten vertaispalautetta ja jo olemassa olevaa dataa voidaan yhdistää liikenneturvallisuuden parantamiseksi”, toteaa tieliikennejohtaja ja kokeilun sidosryhmäyhteistyön vetäjä Marko Sillanpää Trafista.

Kokeilu on osa yhteispohjoismaista EU-tuettua NordicWay -hanketta. Hankkeen Suomen Coop-kokeilun toteuttavat yhteistyössä Liikennevirasto, Trafi, Nokian entinen karttayksikkö HERE ja Inforipla.

LISÄÄ: Tietopaketti (LINKKI, pdf) ja ilmoittautuminen (LINKKI)

Kuvituskuva: Here

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016