VTT visioi – ruokaa 3D-tulostuksella

Olemme siirtymässä VTT:n selvityksen mukaan älykkään ruoantuotannon aikakaudelle, jossa tuotanto ja digitaalisuus sulautuvat uudeksi elintarviketaloudeksi. Elintarvikekauppa voi muuttua tuotantoyksiköksi, jota edesauttaa käynnissä oleva palvelurobotiikan ja 3D-tulostuksen kehitys.

Tulevaisuudessa ravintomme on nykyistä kasvipainotteisempi ja ruokaa tehdään aivan uusistakin aineksista. Raaka-aineet hyödynnetään tehokkaammin ja osa niistä tuotetaan uusilla tavoilla. VTT on yhdessä alan yritysten kanssa visioinut kolme muutospolkua murroksessa olevalle ruoantuotannolle ja kaupalle.

Avainasemassa on VTT:n selvityksen mukaan digitaalisten teknologioiden ja etenkin esineiden internetin (IoT) mahdollistaman tiedon hyödyntäminen ja prosessien, toimijoiden ja kuluttajien uudenlainen yhteistyö, joka lisää helppoutta ja läpinäkyvyyttä.

Uusien teknologioiden ja prosessien avulla ruoan valmistus on mahdollista kulutuspaikalla yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Automatisoitu elintarvikkeiden laadun ja määrän seuranta ja älypakkaukset tulevat helpottamaan kuluttajan elämää sekä kotona että kodin ulkopuolella.

Kuluttajalähtöinen, yksilön tarpeet ja toiveet huomioiva liiketoiminta, älykäs nettikauppa yhdistettynä ketterään jakeluun, uudet palvelumallit sekä uutta teknologiaa hyödyntävä valmistus lähellä ruoan käyttöpaikkaa ovat esimerkkejä käynnissä olevasta muutoksesta.

VTT:n monialainen asiantuntijaryhmä on luonut elintarvikealan yritysedustajien kanssa kolme muutospolkua murroksessa olevalle ruoantuotannolle ja kaupalle ja esittänyt niihin perustuvia uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Niissä  kuvataanuutta tapaa ajatella ja toteuttaa ruoan tuotanto, jakelu ja ostaminen.

LISÄÄ: VTT:n 7.2.2017 julkaisema Elintarviketalous 4.0 -tiekartta (LINKKI 60 s, pdf)

Kuva: VTT,  Lähiruokaa 3D-tulostuksella, Uusiteknologia.fi  13.10.2016 (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!