Uusia keinoja taipuisten ledipintojen hyödyntämiseen

Suomalaisyritykset Flexbrightit ja Lighting Design Collective kehittävät VTT:n kanssa taipuisaa suurten pintojen lediteknologiaa ja sovellustyökaluja. Ledikalvo sopii esimerkiksi ajoneuvoihin, kasvihuoneisiin, kauppakeskuksiin ja arkkitehtuurivalaistukseen.

Kuva: Delphi4LED

Lämmönhallinta on edelleen keskeinen ledivalaisimen suorituskykyyn ja luotettavuuteen vaikuttava tekijä. Niiden-komponenttien toimintaan vaikuttavat sen sähköiset ja optiset ominaisuudet, joita nykyisillä suunnittelutyökaluilla on vaikea kokonaisvaltaisesti huomioida.

Euroopantasoisessa Delphi4LED-hankkeessa kehitetään apua ledirakenteiden suunnittelu- ja simulointiin. Uutena ratkaisuna kehitettävät simulointimallit huomioivat nämä tekijät yksinkertaistetussa muodossa, mikä säästää ohjelmistojen laskentakapasiteettia ja näin mahdollistaa entistä kokonaisvaltaisemman suunnittelun.

Vakioiduilla mittauksilla ledeistä tuotetaan sähköinen standardoitu datalehti, joka siirretään mallinnusohjelmaan. Näin suunnitteluvirheiden ja toistokierrosten lukumäärä vähenee ja tuotteet saadaan markkinoille entistä nopeammin, edullisempina ja parempilaatuisina.

VTT:n koordinoima Suomen osuus soveltaa Delphi4LED-projektin tuloksia taipuisille, suuren pinta-alan läpinäkyville kalvorakenteille perustuvien ledivalonlähteiden kehittämisessä. Esimerkiksi monivärinen videotaulu voidaan integroida suorien tai kaarevien lasien väliin.

Koko hanketta koordinoi hollantilaisjätti Philips Lighting. Lisäksi konsortioon kuuluvat Technische Universiteit Eindhoven, Havells Sylvania Lighting Belgium, Magillem Design Services SAS, Ingélux, PISEO, Philips France ja Ecce’Lectro, Budapest University of Technology & Economics ja Mentor Graphics  ja Pi Lighting SARL.

LISÄÄ: Delphi4LED-nettisivu (LINKKI)

Kuvituskuva:VTT/Flexbright

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016