Critical Communication Europe 2017: Suomi ja Norjan Tetra-yhteistyöhön

Suomi ja Norja aloittavat yhteistyön Tetra-pohjaisten viranomaisverkkojen kehittämiseksi. Yhteistyön avulla valmistellaan apua tuovan verkkovierailun toteuttamissta. Asiasta sovittiin eilen Kööpenhamimassa alkaneilla Critical Communications Europe -messuilla.

Tetra Inter-System-Interface, ISI -hankkeesta allekirjoitettiin aiesopimus, jossa sovitaan verkkovierailun mahdollistavan suunnittelutyön aloittamisesta ja toimenpiteiden käynnistämisestä hankkeen läpiviemiseksi. Hankkeen arvioidaan valmistuvan vuoden 2017 aikana.

Suomella ja Norjalla on yli 700 kilometriä yhteistä rajaa Lapissa. Lapin alueella viranomaisyhteistyöllä on pitkät perinteet. Viranomaisverkkovierailu onkin merkittävä mahdollisuus lisätä rajat ylittävää viranomaisviestintää.

”Päivittäinen saumaton yhteistyö ilman rajoja viranomaisverkkojen välillä on tärkeää Virve-verkon käyttäjille’’, kertoo Erillisverkot-konserniin kuuluvan Suomen Virveverkko Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Vinkvist.

Aiesopimus korostaa tärkeitä yhteispohjoismaisia arvojamme. Sopimuksella Suomi aloittaa valmistelutyön liittyäkseen toimintaan, jonka Norja ja Ruotsi ovat jo aloittaneet menestyksekkäästi.

”Tämänpäivän maailmassa kansalaisten turvaamista ei voida lähestyä vain kansallisesta näkökulmasta. DNK on tyytyväinen, että yhteistyötä, joka on aloitettu ruotsalaisten kanssa, voidaan laajentaa koskemaan myös suomalaisia naapureita”, sanoo DNK:n, Directorate for Emergency Communication, johtaja Tor Helge Lyngstøl.

Suomessa viranomaisilla on käytössä Airbusin verkko, norjalaisilla Motorolan toimittama verkko. Niiden tekniseen yhteensovittamiseen voidaan ottaa mallia Ruotsin ja Norjan verkkoyhteistyöstä, jossa vastaava on jo tehty. Ruotsi ja Norja ovat ottaneet oman ISIn käyttöön vuoden 2016 lopussa, ja virallisesti maiden välinen viranomaisverkko avataan maaliskuussa.

Seuraavana vuorossa Ruotsi

Virve-verkossa kulkee viikossa 50 miljoonaa lyhytsanomaviestiä, jotka sisältävät esimerkiksi paikkatietoja. Lyhytsanomaviestit ovat turvallisuustoiminnan kannalta olennainen osa, ja maiden viranomaisverkkojen tietojärjestelmien mahdollinen myöhäisempi yhdistäminen toisi huomattavia etuja rajaseudulla toimimiseen.

”Tietojen avulla esimerkiksi nähdään rajasta riippumatta, missä lähin tehtävään tarvittava yksikkö on ja miten hälytys kannattaa kohdentaa”, Suomen Virveverkkojen Jarmo Vinkvist sanoo.

Rajalla toimimisen lisäksi viranomaisten verkkovierailu avaa Vinkvistin mukaan uusia mahdollisuuksia valtiovierailujen turvallisuuteen liittyvään viestintään. Siinäkin kyse on maiden välisestä kanssakäymisestä ja luottamuksesta.

Tulevaisuudessa viranomaisverkkojen verkkovierailu on tarkoitus toteuttaa myös Ruotsin kanssa. Siitä on tehty valmistelutyötä, mutta päätöksiä ei Virve-verkkojen mukaan vielä ole tehty.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!