Qt hakee uutta kasvua kosketusnäytöistä

Ohjelmistokehitystyökaluja kehittävä Qt Group päivittää strategiaansa sekä pitkän aikavälin tavoitteitaan. Samalla yritys suunnittelee rahoituksen hankkimista osakeannilla. Tulos painuu kuitenkin ensin, kun yritys hamuaa lisää otetta erityisesti autojen kosketusohjatuista näyttöjärjestelmistä.

Ohjelmistokehityksessä käytettävää Qt aikoo saavuttaa vuonna 2021 mennessä 100 miljoonan euron vuotuinen liikevaihto sekä yli 15 prosentin liikevoittoprosenttiin. Ennen sitä tulos kuitenkin laskee 2017-2018 ja positiivista liiketulosta tavoitellaan 2019. Yhtiön tarkoituksena on samalla pidättyä osingonjaosta toistaiseksi.

Tulevaisuuden liikevaihdon kasvu perustuu pääasiassa orgaaniseen kasvuun kasvattamalla sulautettujen järjestelmien ja teollisuudenaloihin keskittyvää tuotekehitystä ja myyntiverkostoa. Myös valikoidut yritysostot teknologian tai palveluliiketoiminnan osalta ovat yrityksen mukaan mahdollisia kasvun kiihdyttämiseksi.

Kuva: Qt

Bisnes on laajenemassa. Digitalisaatio tuo kosketusnäytöt ja älykkäät laitteet kuluttajamarkkinoille, mutta myös autoihin ja teollisuuslaitteisiin. Kaikissa on yrityksen mukaan samat vaateet. Vaikka laitetta käyttäsi spesialisti tehdas- tai sairaalaympäristössä, on suomalaisyrityksen mukaan tärkeää, että laitteen käyttö vastaa kuluttajalaitteista, kuten puhelimista totuttua käyttäjäkokemusta. Myös esineiden internet (IoT) tarvitsee käyttöliittymänsä.

QT:n päivitetty strategia perustuu kasvuun ennen kaikkea  suurten laitevalmistajien kosketusnäyttöpohjaisten ohjelmistojen kehittämisessä. Kasvuinvestointien rahoittamiseksi yhtiön hallitus hakee maaliskuussa kokoontuvalta yhtiökokoukselta valtuutusta noin 15 miljoonan euron merkintäetuoikeusannin järjestämiselle.

Qt:n  teknologia on käytössä jo yli 70 teollisuudenalalla. Autoteollisuus on viime vuosien aikana ottanut Qt:n digitaalisten viihde- ja hallintaohjelmistojen kehittämiseen. Qt:lla on liike- ja kehitystoimintaa useimpien suurimpien globaalien autovalmistajien kanssa. Kulutuselektroniikassa sopimukset on suurten laitevalmistajien, kuten LG:n ja Harmanin kanssa.

Lisensointi tuo tuloja eli mitä enemmän laitteita Qt:lla tehdään, sen enemmän jakelulisenssejä myydään. Monilla teollisuuden aloilla, kuten autoteollisuudessa, järjestelmien kehityssyklit vievät 2‒3 vuotta. Näin lisenssituloja kertyy vasta pienellä viiveellä.

Qt:n viimeisin versio on 5.8, josta on myös kevennetty Lite-versio erityisesti puettavan elektroniikan pienlaitteisiin ja IoT-ratkaisuihin. (LINKKI, uutinen 26.1.2017)

TAUSTAA:

Qt-kehitystyökalun alkuperäinen kehittäjä oli norjalainen Trolltech, jonka Nokia osti vuonna 2008. Myöhemmin ohjelmistoyhtiö Digia osti toiminnot ja eriytti toiminnot omaksi yritykseksi. Qt:n avulla valmistajat voivat luoda graafisia käyttöliittymiä kosketusnäyttöihin sekä ohjelmistoja. Yrityksen pääkonttori on Espoossa ja se on listattuna Helsingin pörssissä.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!