Triada tarttuu nyt Android-laitteisiin

HummingBad ei ole enää yleisin mobiililaitteiden haittaohjelma, kertoo tietoturvayhtiö Check Pointin tammikuun tilasto. HummingBadin sijasta mobiililaitteiden kärjessä on Androidien Triada.

Mobiilihaittaohjelmien kolmen kärjessä on Check Pointin havaintojen mukaan ensi kertaa viime helmikuun jälkeen jokin muu haitake kuin HummingBad. Ykköspaikan on ottanut Triada, joka auttaa Android-laitteelle ladattavia haittaohjelmia sulautumaan älypuhelimen prosesseihin ja hankkii niille pääkäyttäjän oikeudet. Se on siis tyypiltään takaovi järjestelmiin hyökkäämiseen.

Mobiililaitteiden haittaohjelmat olivatCheck Pointin mukaan silti mukana vain yhdeksässä prosentissa tammikuussa tapahtuneista yritysten tietoturvan loukkauksista. Kaikista haitakkeista yleisin oli bitcoin-varkauksiin käytetty Kelihos. Se tartutti yksinään viisi prosenttia maailman yritysverkoista.

Kuukausittain laadittava haittaohjelmatilasto perustuu Check pointin ThreatCloudin tietoihin, joka näyttää kyberhyökkäyksistä reaaliaikaisesti kartalla. Verkosto tunnistaa päivittäin miljoonia haittaohjelmatyyppejä analysoidessaan yli 250 miljoonasta verkko-osoitteesta saamiaan tietoja.

Yleisimmät mobiililatteiden haittaohjelmat tammikuussa 2917, koko maailma

 1. Triada
 2. HummingBad
 3. Hiddad

Suomen yleisimmät haittaohjelmat, tammikuu 2017

 1. Kelihos
 2. Nivdort
 3. Cryptowall
 4. Hiddad
 5. Nemucod
 6. Rookie UA
 7. BadJoke
 8. Sundown ek
 9. HackerDefender
 10. Prepscram

Kuva ja lähde: Check Point (LINKKI)