Suomalaista älyelektroniikkaa autoihin – uusi investoija

Ranskalainen autoteollisuuden alihankkija Faurecia sijoittaa oululaiseen elektroniikkavalmistaja TactoTekiin. Uusin investointi kasvattaa rakenteellista elektroniikkaa tarjoavan TactoTekin rahoituksen yli 20 miljoonaan dollariin. Suomalaistoimijan teknologia voi mullistaa, miten autojen elektroniikkaa sisältäviä älykkäitä pintoja toteutetaan tulevaisuudessa.

Oululainen TactoTek on kasvattanut rahoitustaan yli 20 miljoonaan dollariin. Uusin sijoitus tulee nykyisiltä sijoittajilta sekä Faurecia Venturesilta, joka on maailman suurimman ajoneuvojen sisustuksia valmistavan yrityksen sijoitusyhtiö. Samainen yhtiö sijoitti viime vuonna myös hiilinanokalvoja valmistavaan suomalaisyritys Canatuun.

TactoTekin toimitusjohtaja Jussi Harvela ja teknologiajohtaja Antti Keränen (oik.).

TactoTekin toimitusjohtaja Jussi Harvela (kuvassa vas.) uskoo, että yhdessä Faurecian kanssa yritys ja sen kehittämä teknologia voivat mullistaa sen, miten elektroniikkaa sisältäviä älykkäitä pintoja toteutetaan ajoneuvoissa, ja minkälaisia muotoja nämä saavat. Esimerkkejä tällaisista ovat kaarevat ohjauspaneelit sekä ohjauspyörään saumattomasti upotetut kosketusohjaimet ja valot.

”Uudet teknologiat näyttelevät keskeistä osaa tulevaisuuden ajoneuvojen ohjaamoissa, joissa esimerkiksi verkkoyhteys tuo aivan uudenlaisen kokemuksen liikkumiseen.” sanoo Faurecia Venturesin toimitusjohtaja Eric de La Gironnière.

Perinteinen auton paneeliratkaisu on 6 senttimetriä paksu, mutta TactoTekin menetelmällä paksuus on alle 15 millimetriä ja painonsäästö on yli 70 prosenttia. Rakenne on vesitiivis ja se voi olla myös useaan suuntaan kaareva. TactoTek valmistelee osat massatuotantoon ketterien tuotekehitysprosessiensa avulla ja lisensoi valmistusta kolmansille osapuolille.

Oululaisyritys tekee myös itse sarjatuotantoa. TactoTekin rahoittajia ovat Faurecian lisäksi suomalainen pääomasijoitusyhtiö Conor Venture Partners, kiinalainen Leaguer VC, VTT Ventures, Tekes, EU:n Horisontti 2020 -ohjelma sekä yksityiset enkelisijoittajat.

LISÄÄ: Artikkeli TactoTekin rakenteellisen elektroniikan IMSE-tekniikasta Uusiteknologia-lehdessä 2/2016 (artikkeli, LINKKI).

Päivitetty 10.10.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016