Geneven autonäyttely: Varastaako lentävä konseptiauto huomion?

Geneven autonäyttelyssä on loppuviikosta esillä kymmenien uusien tuotantoautojen lisäksi mitä erilaisempia muotoilututkielmia ja testialustoja. Yksi erikoisimmista on lentokoneyhtiö Airbusin ja Italdesignin ideoima auto tulevaisuuden suurkaupunkien ruuhkien vähentämiseen.

Lentokonetehtaan modulaarinen konseptiajoneuvo kuljettaisi matkustajia maanteillä ja ilmatilassa. Siinä yhdistyisi kaksipaikkaisen sähköauton ominaisuudet ja pystysuoraan nouseva ja laskeutuva lentokone.

Matkustajakapselin muotoinen ajoneuvo voitaisiin liittää kahteen erilaiseen ja itsenäiseen moduliin maalla tai ilmassa liikkumiseen. Kapseliin voitaisiin liittää suunnittelijoiden mukaan myös muita liikennevälineitä, kuten juna tai Suomessakin ideoitu hyperloop-putkiratkaisu.

Esiteltävä konsepti tarvitsi suunnittelijoiden mukaan myös uudenlaisen tekoälyalustan, joka tuntisi käyttäjän ja niiden pohjalta hallinnoi liikkumista ja tarjoaa vaihtoehtoisia ratkaisuja saumattoman matkakokemuksen luomiseksi.

Liitäntämoduuli pitäisi keskustella käyttäjien kanssa täysin virtuaalisessa ympäristössä. Matkustajat suunnittelisivat ja varaisivat matkansa helppokäyttöisen sovelluksen avulla. Järjestelmä ehdottaisi sitten parasta matkustamisratkaisua käyttäjän tietojen, ajankohdan, ruuhkatilanteen, kustannusten ja yhteiskäyttövaatimusten mukaan.

Pitkälle tulevaisuuteen tähyvävän konseptin sydämenä on matkustajakapseli. Itsekantava hiilikuitukotelo olisi 2,6 metriä pitkä, 1,4 metriä korkea ja 1,5 metriä leveä. Kapseli muuntuisi autoksi liittämällä se hiilikuiturunkoiseen maamoduuliin, joka olisi myös akkukäyttöinen.

Erittäin ruuhkaisissa tilanteissa matkustuskapseli voitaisiin liittää 5 x 4,4 metrin kokoiseen ilmamoduuliin, jota kuljettaa neljä vastakkain pyörivää potkuria. Tämä kokoonpano muuttaa Pop.Upin itse lennettäväksi ilma-alukseksi, joka veisi sen paikasta A paikkaan B ilman ruuhkia.  Määränpäässä Pop.Up palaa itsestään latausasemalle odottamaan seuraavia kuljetettavia.

LISÄÄ: Geneven autonäyttely  9.3.-19.3.2017 (LINKKI) ja Aribusin PoP.Up-sivut videoineen (LINKKI).

Hieman alempana uuden liikkumismuodon esite.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!