Euroopan suurin litium-akkutehdas Ruotsiin

Energiayhtiö Vattenfall tukee uuden litium-akkutehtaan rakentamishanketta Ruotsiin. Yritys on mukana viidellä miljoonalla kruunulla projektiyhtiö Northvoltin suunnitelmassa rakentaa Euroopan suurin litiumakkutehdas. Kokonaisinvestointi on kooltaan yli neljä miljardia euroa.

Litiumakkuja (kuvassa) valmistavan  tehtaan rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuoden 2018 loppupuoliskolla, ja tuotannon käynnistyvän vuoden 2020 lopulla.  Vattenfallin lisäksi muun Ruotsin energiavirasto ja Ruotsin valtion teknologiarahoitusorganisaatio Vinnova ovat osallistuneet Northvoltin rahoitukseen.

Lopullisen tehtaan rakentamiseen tarvitaan lisää investointeja. Yrityksen mukaan yli 32 gigawattitunnin akkutuotanto edellyttää runsaan neljän miljardin investointeja kuudelle ensimmäiselle vuodelle.

”Tietysti meille on hyvin arvokasta, että yksi Pohjoismaiden suurimmista energiayhtiöistä on mukana hankkeessa ja investoi Northvoltin suunnitelmaan Euroopan suurimman akkutehtaan rakentamisesta”, sanoo Northvolt AB:n toimitusjohtaja Peter Carlsson. Hän  työskenteli aiemmin amerikkalaisen sähköautovalmistajan Teslan palveluksessa.

Tehtaasta on määrä tulla suurin laatuaan Euroopassa, ja sen tarkoituksena on toimittaa  energianvarastointiratkaisuja. Ideana on hyödyntää uudenlaista mikropiiritehtaiden tapaa valmistaa tuotteitaan.

Suomessa on kohistu Teslan Gifafactory-akkutehtaan saamisesta Vaasan seudulle.

TAUSTAA:

Vattenrfall on mukana laajemminkin autoalan sähköistyksen mahdollistamiseksi päämarkkina-alueillaan Ruotsissa, Saksassa ja Alankomaissa. Viime syksynä Vattenfall esitteli kumppanuuksiin perustuvan InCharge-latausverkoston. Yritys  ilmoitti äskettäin myös, että yhtiön 3 500 ajoneuvosta koostuva huolto- ja muu autokanta korvataan viiden vuoden kuluessa sähkö- tai hybridiautoilla.

LISÄÄ: Northvolt AB (LINKKI) ja viimeisimmät akku-uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016