Video: Näin toimii IBM:n kvanttitietokone

IBM julkisti alkuviikosta uudenlaisia Q -kvanttitietokoneita ja niihin liittyviä palveluita koskevat suunnitelmansa. Yritys aikoo tuoda markkinoille kaupallisesti myytävät 50 kubitin Q -kvanttitietokoneet ja -palvelut muutaman vuoden kuluessa. Katso videolta, miten uudenlainen kvanttitietokone toimii ja rakentuu.

IBM kehitteillä olevat Q -järjestelmät tulevat ratkaisemaan valmistajan mukaan ongelmia, jotka ovat tällä hetkellä liian monimutkaisia ja laajoja tavallisten tietokoneiden käsiteltäväksi. Lupaavia kvanttilaskennan sovellusalueita on esimerkiksi kemian alalla.

IBM kvanttitietokoneen kehittäjistä Hanhee Paik (vas.) ja Sarah Sheldon. Kuva: IBM

Tulevaisuudessa kvanttilaskentaa voidaan todennäköisesti hyödyntää niin lääke- ja materiaalitutkimuksessa, jakelu- ja logistiikkasuunnittelussa, finanssipalveluiden, tekoälyn kuin pilvipalveluiden tietoturvan kehitystyössä.

Q-koneen julkistuksen yhteydessä avattiin kehittäjille uusi ohjelmointirajapinta IBM Quantum Experience -pilviympäristössä.

Rajapinnan avulla sovelluskehittäjät pääsevät rakentamaan yhteyksiä olemassa olevan viiden kubitin pilvipohjaisen kvanttitietokoneen ja perinteisten tietokoneiden välille ilman sen syvällisempää ymmärrystä kvanttifysiikasta.

Käyttäjät voivat esimerkiksi ajaa ympäristössä algoritmejä, tehdä kokeita ja simulaatioita tai perehtyä kubittien toimintaan. Ympäristö pystyy uuden tulevan päivityksen myötä simuloimaan 5 kubitin prosessorin sijaan jopa 20 kubitin kvanttiprosessoria.

Kvanttikone Q:n ohjelmistokehityspaketti julkaistaan tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

LISÄÄ: IBM:n Q-kvanttikoneen rakenne (LINKKI) ja esittelyvideoita (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi!