Suomeen ennätysmäärä europatentteja – Nokia edelleen ykkönen

Suomalaisyrityksille myönnettiin viime vuonna ennätyksellinen määrä patentteja Euroopan patenttivirastolta. Niiden määrä kasvoi 45,3 prosenttia, vaikka patenttivirastolle jätettyjen patenttihakemusten määrä laski 8,8  prosenttia. Nokia oli Suomesta edelleen ykkönen.

Patentteja myönnettiin ennätykselliset 1081 kappaletta, kun vielä edellisenä vuonna luku oli 744. Kasvuvauhti oli nopeinta kymmeneen vuoteen. Suomi on Euroopan kärkeä patenttihakemusten määrässä suhteessa väkilukuun.

Digitaalinen viestintä on edelleen tärkein teknologia-ala Suomen patenttihakemuksissa. Aktiivisin hakija Nokia, jonka hakemusten määrä kasvoi 22,3 prosenttia. Nokian lisäksi Kone ja Outotec olivat merkittävimmät suomalaiset patenttien hakijat

Nokia jätti viime vuonna yhteensä 1059 hakemusta (866 vuonna 2015), mikä oli 22,3 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Samalla kuitenkin Suomesta Euroopan patenttivirastolle jätettyjen patenttihakemusten määrä laski toista vuotta peräkkäin. Nyt laskuprosentti oli 8,8, kun edellisenä vuonna määrä väheni 8,3 prosenttia (1818 hakemusta vuonna 2016 vs. 1993 vuonna 2015).

Vuoden aikana Euroopan patenttivirastolle jätettiin kaikkiaan lähes 160 000 patenttihakemusta, mikä oli melkein yhtä paljon kuin edellisenä vuonna nähty ennätyslukema.

Hakemuksia tuli tällä kertaa selvästi enemmän Kiinasta (+24,8 %) ja Etelä-Koreasta (+6,5 %), mutta aiempaa vähemmän Yhdysvalloista (-5,9 %) sekä Japanista (-1,9 %). Euroopan patenttiviraston 38 jäsenmaata hakivat patentteja miltei saman verran kuin edellisenä vuonna (-0,2 %).

Eniten patenttihakemuksia jättivät Yhdysvallat, Saksa, Japani, Ranska ja Sveitsi. Suomi oli järjestyksessä 15. Kaikista hakijoista eniten patenttihakemuksia Euroopan patenttivirastolle jätti Philips jo toista vuotta peräkkäin. Huawei nousi toiselle sijalle (nousu 11. sijalta kolmessa vuodessa) ja perässä tulivat Samsung, LG sekä United Technologies.

Digitaalisen viestinnän alueella Nokia oli neljänneksi aktiivisin (edellisenä vuonna kuudenneksi aktiivisin) heti Huawein, Ericssonin ja Qualcommin jälkeen. Perässä tulivat ZTE, Intel, Sony ja LG.

Euroopan patenttivirasto on Euroopan suurimpia julkisia palveluinstituutioita, jossa työskentelee yli 7000 henkilöä. Sen pääkonttori sijaitsee Münchenissä ja lisäksi sillä on toimistoja Berliinissä, Brysselissä, Haagissa ja Wienissä.

LISÄÄ: Euroopan patenttiviraston vuosiraportti (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016