Suomalaiset virtuaalilasit startup-listalle

Suomalainen lisätyn todellisuuden virtuaalilaseja kehittävä Dispelix pääsi maailman lupaavimpien startup-yritysten listalle. Yritys nousi 50 lupaavimman startupin joukkoon ainoana suomalaisyrityksenä. Listauksen julkaisi Bloomberg.

Yhdysvaltalainen data-analyysiyhtiö Quid listasi 50 lupaavinta startup-yritystä. Top 50 muodostettiin 50 000 startupin joukosta tekoälyn avustamana. Listauksen julkaisi Bloomberg.

Dispelixin toimitusjohtaja Antti Sunnari. Kuva: Juha Sarkkinen

Suomesta top-50-listalle ylsi Dispelix, jonka näyttölevyt tuovat teräväpiirtokuvan käyttäjän näkökenttään osaksi jopa tavallisten silmälasien linssiä.

Tämä mahdollistaa sen, että älylasit voivat korvata jopa älypuhelimen tai tabletin säilyttäen samalla näkymän ympäröivään maailmaan.

Yrityksen teknologia perustuu tutkimuskeskus VTT:llä kehitettyyn valojohdeoptiikkaan, jonka ansiosta näytöt voidaan valmistaa kevyiksi ja ohuiksi. Ne ovat yhden millimetrin paksuisia muovi- tai lasielementtejä.

Ohuuden lisäksi suomalaisteknologian etuja ovat suuri ja korkealaatuinen virtuaalinen kuva ja erinomainen läpinäkyvyys. Näyttöelementti on lisäksi vapaasti muotoiltavissa ja sopii massavalmistukseen.

Kuluttajan ulottuvilla nykyisiin älylaseihinkin integroitava tuote on arviolta vuoden kuluessa.

LISÄÄ: Bloombergin artikkeli ja top50-lista (LINKKI)

TAUSTAA: Dispelix hyödyntää korkean suorituskyvyn lisätyn todellisuuden Augmented Reality -optiikkaa. Dispelixin linssit ovat ohuita, massavalmistettavia, suorituskykyisiä, ja hintarakenteensa vuoksi soveltuvat myös kuluttajatuotteisiin. Teknologia perustuu vuonna 2011 aloitettuun VTT:n tutkimustoimintaan.