Ei aina sähköllä – aurinko jäähdyttää

VTT ja saksalainen ZAE Bayern rakensivat aurinkoenergialla toimivan jäähdyttimen, jonka pilottilaitteisto testattiin käytössä Suomessa ja Saksassa. Savo-Solar osallistui sekä hankkeen suunnitteluun ja käytännön kokeisiin.

Aurinkokäyttöisen jäähdytyksen tuotanto ja kulutus kohtaavat yhtä aikaan. Kun aurinko paistaa, kiinteistön jäähdytystarve on suurimmillaan.

VTT ja saksalainen ZAE Bayern kehittivät aurinkoenergialla toimivan 10 kW:n jäähdyttimen. Tämä absorptiojäähdytin toimii samalla periaatteella kuin esimerkiksi mökkikäytössä olevat kaasujääkaapit.

Absorptiojäähdytin. Kuvaaja Kari Sipilä.

Kaasun sijasta käytetään aurinkokeräimen tuottamaa aurinkolämpöä.  Aurinkokeräin on laite, joka muuntaa auringon säteilyä teknisesti käyttökelpoiseksi lämmöksi.

Menetelmä tarvitsee sähköä ainoastaan virtauspumppujen käyttöön. Jäähdytin toimii tarvittaessa myös lämpöpumppuna.

Hankkeen tulokset osoittivat, että taloudellisesti kannattavan ja kilpailukykyisen aurinkokäyttöisen absorptiojäähdyttimen koko on 50 kilowattia tai suurempi, jolloin sitä voidaan käyttää myös lämpöpumppuna.

Tuloksena oli, että yhtiön konttorin jäähdytys toteutettiin onnistuneesti hankkeessa rakennetulla pilottilaitteistolla.

Savo-Solarin ja ZAE Bayernin tavoitteena on kehittää tulevaisuudessa kaupallinen tuote, jota käyttämällä kuluttaja säästäisi sähkölaskussa, kun jäähdyttämiseen ei tarvitse käyttää sähköä juuri lainkaan. Samalla pienennettäisiin päästöjä.

Projekti alkoi lokakuussa 2013 ja päättyi vuodenvaihteessa. Hankkeen rahoittivat Savo-Solar, Tekes ja Saksan.Federal Ministry of Economics and Technology (BMWi) -minsteriö.