Teknologiatuotteen visuaalisella ilmeellä on merkitystä

Teknologisten tuotteiden visuaalinen suunnittelu vaikuttaa olennaisesti siihen, miten ihmiset tuotteen kokevat. Tuotteen ominaisuudet, kuten muoto ja väri, voivat herättää tunteita ja moniaistisia kokemuksia. Aluetta on tutkinut Jyväskylän yliopistossa TaM Johanna Silvennoinen.

Ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen tutkimuksessa vähemmälle huomiolle on jäänyt teknologiakokemuksen muotoutuminen tiedon ja tunteen tasolla. Esimerkiksi kuinka näkyvät elementit teknologiatuotteissa vaikuttavat käyttäjien kokemiin merkityssisältöihin.

’’Jotta ymmärrettäviä ja kokemuksellisia teknologisia tuotteita voidaan suunnitella, tarvitaan tietoa siitä, miten visuaaliset elementit koetaan ja miten ne tulisi käyttöliittymissä toteuttaa’’, kertoo keskiviikkona Jyväskylän yliopistossa 29.3 väittelevä Johanna Silvennoinen.

Kuvalliset kokonaisuudet, rakentuvat visuaalisista elementeistä, kuten pinnoista, muodoista ja symmetriasta.  Silvennoinen määrittää visuaalista teknologiakokemusta visuaalisen käytettävyyden, koetun esteettisyyden ja moniaististen kokemussisältöjen avulla.

Väitöstutkimuksen mukaan olennaista on selittää kokemusta mieltämisprosessina, jossa kohdatut elementit nähdään jonakin, esimerkiksi miellyttävinä tai ajatuksia herättävinä. Silvennoisen mukaan olennaista on selittää kokemusta miellyttävinä tai ajatuksia herättävinä.

LISÄÄ: TaM Johanna Silvennoisen väitöskirja ‘’Apperceiving Visual Elements in Human-technology Interaction Design (LINKKI, pdf) tarkastetaan Jyväskylän yliopistolla 29.3.2017.

Kuva: Oululaisen Ouraringin älysormus sisältää teknologiaa, mutta tarjoaa myös hienon visuaalisen ilmeen ja tuntuman. Älysormus on esillä Helsingissä Designmuseon ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon ”Enter and Encounter – Kutsu huomiseen” -näyttelyssä 24.3.–22.10.2017. (LINKKI). Näyttelyn yhteydessä on esillä sadan henkilön Ōura-sormuksen unidataa ympäri maailmaa.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016