Cern tulee kylään – hakee suomalaisosaamista

Hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cern tulee Espooseen huhtikuussa. Tarkoitus on esitellä suomalaisille yrityksille ja yhteistyökumppaneille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Cern hakee Suomesta uutta osaamista ja ratkaisuja.

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cern tunnetaan maailmalla ensisijaisesti tieteestään vaikka siellä on syntynyt myös verkkomaailman  World Wide Web (WWW). Cern on suuren luokan tutkimustehdas, joka  se tarvitsee jatkuvasti myös uutta osaamista ja infrastruktuuri-tekniikkaa.

Suomalaiset ovat olleet näkyvästi mukana tutkimustyössä Cernissä; esimerkiksi kun Higgsin bosonia etsittiin, tutkijat vastasivat etsinnästä varsinkin tau-leptonien avulla. Suomalaiset tutkijat ovat olleet mukana myös LHC:ksi kutsutun protoni-protoni -törmäyttimen CMS-koeaseman sisimmän osan, piilevyistä koostuvan jälki-ilmaisimen, rakentamisessa.

Jälki-ilmaisimen hiilikuituiset tukirakenteet tehtiin Suomessa käyttäen hyväksi hiihtosauvoihin kehitettyä teknologiaa, ja Fysiikan tutkimuslaitos on mukana jälki-ilmaisimen kalibroinnissa edelleen.

27 kilometriä pitkän maanalaisen LHC-törmäyttimen dipolimagneettien suprajohdemetallilankaa toimitti nykyinen Luvata, silloinen Outokumpu Poricopper. Poricopper toimitti myös kaiken suprajohteen CMS-kokeen valtavaan magneettiin.

Tutkimus- ja teollisuusyhteistyöllä on siis jo hyvä pohja, ja tarjolla on myös uutta teollisuusyhteistyötä Cernin kanssa. Siinä piilee yritysyhteistyön ja teknologian kehittämisen mahdollisuus myös suomalaisyrityksille.  Käyttäähän Cern teollisuudelta ostettaviin hankintoihin vuositasolla yli puoli miljardia euroa.

Cern järjestää yrityksille ja yhteistyökumppaneille huhtikuussa tilaisuuden, jossa esittelee infrastruktuuriaan sekä liiketoiminta- ja työmahdollisuuksia.

Tapahtuma järjestetään torstaina 6.4.2017 Aalto Design Factoryn tiloissa, Betonimiehenkuja 5. Espoon Otaniemessä. Tilaisuudessa on esillä tämänhetkinen startup-tuki, teknologian lisensointimahdollisuudet ja tutkimusyhteistyö.

LISÄÄ: Cernin 6.4.2017-tilaisuuden ohjelma (LINKKI) ja ilmoittautuminen (LINKKI)

TAUSTAA: Suomi mukana Cernissä

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN on Sveitsin Genevessä syntynyt aineen perusolemuksen tutkimuspiste. Suomi on yksi Genevessä päämajaansa pitävän tutkimuskeskuksen 22 jäsenmaasta. Siellä työskentelee 2 600 vakituista työntekijää ja tuhansia vierailevia tutkijoita.

Varsinainen jäsen Cernissä Suomi on ollut vuodesta 1991. Yhteistyöstä Cernin kanssa huolehtii Fysiikan tutkimuslaitos (HIP), joka on suomalaisten yliopistojen yhteinen tutkimuslaitos.

HIP toimii Helsingin yliopiston yhteydessä. Se tekee fysiikan perustutkimusta ja soveltavaa tutkimusta, hiukkaskiihdytinkeskuksiin liittyvää soveltavaa teknologiankehitystä sekä osallistuu fysiikan alan tutkijakoulutukseen.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016