Terveysteknologian vienti kasvussa – ylitti jo 2 miljardia euroa

Suomalainen terveysteknologian teollisuus ohitti viime vuonna kaksi merkkipaalua. Viennin arvo ylitti alan teollisuusliiton mukaan kaksi miljardia euroa ja Suomeen tuotiin terveysteknologiaa miljardilla eurolla vähemmän kuin vietiin.

Terveysteknologian tuotteiden vienti kasvoi teollisuusliiton mukaan edellisvuodesta 9,7 prosenttia yhteensä 2,11 miljardiin euroon.  Vaikka alan tuontikin kasvoi kahdeksan prosenttia noin miljardiin euroon, toimialan ylijäämä ylitti ensimmäisen kerran miljardin euron rajapyykin.

Terveysteknologia on yksi nopeimmin kasvavista korkean teknologian vientialoista Suomessa. Vienti on kasvanut jo 20 vuoden ajan. Viennin arvo on viisinkertaistunut ja ylijäämä kymmenkertaistunut. Keskimääräinen vuosittainen viennin kasvu on ollut 6,6 prosenttia.

Vuonna 2016 kasvu johtui pääosin terveydenhuollon laitteiden viennistä, joka kasvoi 12 prosenttia yhteensä 1,35 miljardiin euroon. Tämä on pääosa eli 71 prosenttia kaikesta terveysteknologian kokonaisviennistä.

Toiseksi suurin osa-alue oli in vitro -diagnostiikka, johon sisältyvät sekä testausreagenssit että -laitteet. Kasvua edellisvuodesta oli neljä prosenttia ja viennin arvo tällä alueella oli 526 miljoonaa euroa. Pelkkä reagenssien vienti kasvoi 9 prosenttia 276 miljoonaan euroon.

Erityisen hyvin terveysteknologian vienti kasvoi Yhdysvaltoihin, yli 23 prosenttia 841 miljoonaan euroon. Koko viennistä Yhdysvaltain osuus 40 prosenttia. Vienti Eurooppaan pysyi edellisvuoden tasolla 680 miljoonassa eurossa ollen 32 prosenttia kokonaisviennistä. Vienti Kiinaan kasvoi 19 prosenttia 177 miljoonaan euroon.

Kiina oli viennin toiseksi suurin kohdemaa, yltäen kahdeksaan prosenttiin koko viennistä. In vitro -diagnostiikalle Kiina oli suurin yksittäisistä kohdemaista. Venäjän ruplan arvon heikkenemisestä huolimatta vienti Venäjälle nousi 14 prosenttia, yhteensä 53 miljoonaan euroon osuuden olleen kolme prosenttia.

Luvut perustuvat Terveysteknologian Liiton (Healthtech Finland entinen FiHTA) tullitilastoista keräämiin tietoihin. Terveysteknologia on yksi merkittävimmistä korkean teknologian vientialoista. Yrityksillä on laajaa tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa Suomessa ja ne myös valmistavat valtaosan tuotteistaan Suomessa. Ala työllistää Suomessa runsaat 10 000 henkilöä.

Yhdistys toimii osana Teknologiateollisuutta.

 

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016