Nopeat 5G-verkot tuovat turvaa – myös robottiautoihin

Tulevaisuudessa 5G-verkot tuovat ajoneuvoihin paikannuksen lisäksi kokonaan uusia palveluita, jotka eivät edellytä autoilijalta ajonaikaisia toimia. Tietojen keräys ja varoitusten lähettäminen tapahtuvat automaattisesti.

VTT koordinoi tieliikenneonnettomuuksien vähentämiseen tähtäävää 5G-Safe-hanketta. Siinä kehitetään uusia ajoneuvoverkkoratkaisuja ja niiden mahdollistamia paikallisia tiesää- ja tieturvallisuuspalveluja kuljettajien, teiden ylläpitäjien ja automaattiajoneuvojen hallintajärjestelmien tueksi.

Paikallisia sää- ja tieolosuhteita tunnistetaan ajoneuvoista kerätyn datan perusteella. Varoitukset ja muu hyödyllinen informaatio toimitetaan reaaliaikaisesti tienkäyttäjille, teiden ylläpitäjille ja automaattiautojen ohjaamiseen. Tuleva 5G-teknologia tulee olemaan esimerkiksi robottiautojen keskinäisen vuorovaikutuksen kulmakiviä.

’’Nykyiset autojen kuljettajan tukijärjestelmät nojaavat pääosin näköaistiin, jonka auton anturit luovat. 5G ja lyhyen kantaman radiot tuovat autolle myös puhekyvyn ja kuuloaistin nostaen niiden kyvykkyyden toiselle tasolle nykyautoihin verrattuna”, kertoo projektipäällikkö Tiia Ojanperä VTT:ltä.

Tekesin Challenge Finland -kilpailuun kuuluva 5G-Safe-hanke keskittyy paikallisten tiesääolosuhteiden ja teiden kunnon päättelyyn ja varoituksiin ajoneuvoista saadun datan perusteella. Lisäksi välitetään reaaliaikaista video- ja tutkadataa jonossa ajavien ajoneuvojen kesken. Myös automaattiajoneuvoille saadaan lisää tietoa vaikeissa keliolosuhteissa selviämiseen.

Hiljattain alkaneella ja vuoden 2018 lopussa päättyvällä projektilla haetaan uutta liiketoimintaa mukana oleville yrityksille. VTT:n lisäksi mukana ovat Destia, Ilmatieteen laitos, Kaltiot, SITO, Tieto ja Unikie. Myös Nokia, Sunit ja VR Transpoint tukevat hanketta. Lisäksi on tekninen asiantuntijaryhmä, johon kuuluvat Bittium, Dynniq (Hollanti), Liikennevirasto, Telia ja Trafi.

Kuvituskuva: Nokia/Here

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!