Teollisuuden liikevaihto lähti kasvuun

Teollisuuden liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan marras-tammikuussa 7,7 prosenttia suurempi kuin  vuotta aiemmin. Myös pitkään laskussa ollut sähkö- ja elektroniikkateollisuus pääsi 2,3 prosentin kasvuun.  

Suomalaisen teollisuuden liikevaihto kasvoi ensimmäistä kertaa lähes kuuteen vuoteen kaikilla teollisuuden alatoimialoilla edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Eniten liikevaihto kasvoi kemianteollisuudessa, 13,4 prosenttia, tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuudessa, 8,8 prosenttia, sekä metsäteollisuudessa, 7,7 prosenttia. Kasvu oli hitainta elintarviketeollisuudessa, 1,3 prosenttia ja  sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 2,3 prosenttia.

Myös kaikkien muiden teollisten toimialojen pääluokkien liikevaihto kasvoi vuodentakaisesta. Voimakkainta liikevaihdon kasvu oli kaivostoiminta ja louhinta -toimialalla, 30,9 prosenttia. Toimialalla vesi- ja jätehuolto ja muu ympäristön puhtaanapito liikevaihto kasvoi 7,0 prosenttia ja toimialalla sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuolto 4,1 prosenttia edellisvuodesta.

Kasvutrendi on selvää, mutta teollisuusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla isojakin vaihteluita etenkin metalliteollisuuden toimialoilla.

Vaihtelut johtuvat pääasiassa laskutuskäytännöistä. Suurten konetoimitusten ja projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka toimitusta varten olisi tehty työtä useita kuukausia tai vuosia.

LISÄÄ: Tilastokeskuksen teollisuuden liikevaihto eri toimialoilla (LINKKI) sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuuden liikevaihdon kehitys 2007-2017/1  (LINKKI)

Kuva: ABB, taajuusmuuttajien tuotantolinja Pitäjänmäellä Helsingissä.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016