Helsinkiläiset saavat kesäksi robottibussin

Metropolia ammattikorkeakoulu testaa ranskalaisvalmisteista robottibussia jälleen kesästä 2017 alkaen. Minibussi aistii useilla antureilla ympäristöään ja huomioi myös muut tienkäyttäjät. Robottibussin lopullinen reitti ja aikataulut selviävät kesään mennessä.

Automaattibussin pitkäaikaiskokeilun aikana tutkitaan uusia teknologioita, joilla voidaan vähentää joukkoliikenteen päästöjä ja kustannuksia. Samalla selvitetään matkustajien suhtautumista ilman kuljettajaa tapahtuvaan liikennöintiin.

”Samantyyppinen kokeilu Sohjoa-hankkeessa viime vuonna Helsingissä, Espoossa ja Tampereella oli menestys.”, kertoo projektijohtaja Harri Santamala Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Robottibussikokeilu on osa mySMARTLife-hanketta, jossa testataan uusia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kaupungeissa. Esimerkiksi Helsingissä testaan asukkaiden kanssa älykästä lämmönkulutuksen ohjausta, aurinkoenergiaa sekä uudenlaisia akkupohjaisia sähkövarastoja. Helsinki haluaa olla älykkäiden energiaratkaisujen edelläkävijä.

MySMARTLife-hanke on osa EU:n Horisontti 2020-ohjelmaa. Suomessa hankkeen toteuttavat Helsingin kaupunki, Helen, Forum Virium Helsinki, Metropolia ja VTT sekä pk-yritykset Fourdeg ja Salusfin.

Euroopan komissio on myöntänyt vuosina 2017–2022 toteutettavalle yhteishankkeelle kaikkiaan 18 miljoonan euronrahoituksen. Helsingin toimenpiteiden budjettiosuus on 5,6 miljoonaa euroa. Hankkeessa ovat mukana Helsingin lisäksimyös Hampurin ja Nantesin kaupungit.

Kuva: Jussi Salonen / Sohjoa-kokeilu 2016.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!