Video: Maailman kirkkain valolähde – undulaattorit Suomesta

Kahden vuoden päästä kalifornialaisessa huippulaboratoriossa otetaan käyttöön maailman kirkkain valolähde. Uuden sukupolven Linac Coherent Light Source (LCLSII) toteuttamisessa on mukana myös ulvilalainen Neorem Magnets. Katso video LCLSII:n toiminnasta.

Kaliforniassa sijaitsevaan SLAC National Accelerator -laboratorio modernisoi parhaillaan, kuusi vuotta palvellutta LCLS-laitetta. Modernisointiprojekti LCLS-II aloitettiin huhtikuussa 2016 ja valmista pitäisi tulla vuoteen 2019 mennessä.

Kalifornialaisten lisäksi suomalainen Neorem Magnets on mukana valmistamalla laitteessa käytettävät magnetismiin perustuvat undulaattorit. Ulvilalaisyritys toimii Lawrence Berkeley National Laboratorion alihankkijana.

Kuva: SLAC

Yksi undulaattori koostuu kuudesta metrin pituisesta moduulista, jotka on asetettu kolmen sarjoissa toisiinsa nähden vastakkain.

Kukin moduuli koostuu kymmenistä kestomagneeteista ja napapaloista koottuna tukikehikkoon. Yksittäisen moduulin kokonaispaino on noin 40 kiloa. Neorem Magnets toimittaa kaikkiaan 32 undulaattoria Berkeley Labille. Ensimmäiset tuotelähetykset tapahtuvat kevään 2017 aikana.

Ulvilalainen Neorem Magnets valmistaa kestomagneetteja sähkökoneteollisuuden teknisiin ratkaisuihin. NdFeB-magneetteja käytetään muun muassa teollisuuden työstökoneissa, tuotantolinjoilla, sähkömoottoreissa sekä uusiutuvan energian ratkaisuissa. Neorem Magnets työllistää 65 henkilöä. Yhtiö on osa suurempaa saksalaista Vacuumschmelze-yhtiötä, jolla  on noin 4700 henkilöä yli 40 maassa.

LISÄÄ: SLAC:n LCLS-tietoa ja videoita  (LINKKI)

TAUSTAA:  Mihin LCLS-laitetta tarvitaan

Röntgenvalotutkimuksella on kasvava merkitys tulevaisuuden huippututkimuksen kannalta. Kirkkaan röntgenvalon avulla voidaan tutkia biologisia prosesseja ja etsiä ratkaisuja muun muassa uusien hoitomuotojen luomiseksi. Tässä suomalaisella teknologialla on merkittävä rooli.

”LCLS-röntgenlaite mahdollistaa biologisten, elintärkeiden prosessien tarkan tutkimisen”, sanoo Neorem Magnetsin myyntijohtaja Vesa Kankare.

Tiedemiehet ympäri maailmaa haluavat tutkivat elämää muuttavaa tiedettä. Tutkimuksen tulokset ovat riippuvaisia entistä enemmän molekyylien ja atomien liikkeen näkemisestä. Siihen tarjoaa ratkaisun Linac Coherent Light Source (LCLS)–röntgenlaite.

LCLS-laite mahdollistaa biologisten, elintärkeiden prosessien tarkan tutkimisen. Laite on ensimmäinen röntgenlaser, joka on erittäin kirkas ja niin nopea, että se vangitsee elektronisen latauksen molekyylien ja atomien uudelleen järjestäytyessä ja niiden muuttaessaan muotoaan materiaalissa.

Kuva: SLAC / SCLS

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).