Nokialta odotettu tulos – lisenssirahoissa kasvua

Nokian ensimmäisen neljänneksen kokonaistulos oli varsin odotettu. Yrityksen ensimmäisen neljänneksen ei-IFRS-liikevaihto oli 5,4 miljardia euroa (5,6 miljardia euroa vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä). Liikevaihto laski kuusi prosentti vuodentakaiseen, mutta lisensointi- ja terveysbisnes kasvoi.

Liikevaihto laski tulostiedotteen mukaan ensisijaisesti IP/Optical Networks- ja Fixed Networks -liiketoimintaryhmistä. Mobile Networks- ja Applications & Analytics -liiketoimintaryhmien liikevaihto pysyi noin samana kuin vuoden 2016 vastaavana ajanjaksona.

Toimitusjohtaja Rajeev Surin (kuvassa) mukaan Mobile Networks -liiketoimintaryhmän tulos oli selkeästi neljänneksen kohokohta

’’Tämä yhdistettynä jatkuvaan kulukuriin auttoi meitä vakauttamaan liikevaihtoamme samalla kun paransimme kannattavuutta’’, hän kommentoi. Suri kertoi yrityksellä olevan jo 145 LTE- ja neljä 5G-asiakasta.

Vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen laimennettu ei-IFRS-osakekohtainen tulos oli 0,03 euroa (0,03 euroa vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä).  Vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen laimennettu raportoitu osakekohtainen tulos oli -0,08 euroa (-0,11 euroa vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä).

Nokian patenttisalkkua ja uusia alueita hoitavan Nokia Technologies-yksikön liikevaihto kasvoi 25 prosenttia vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä vuoden 2016 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Kasvu johtui ensisijaisesti patentti- ja tavaramerkkilisenssitulojen kasvusta sekä ranskalaisen terveysteknologiayhtiö Withingsin hankinnasta, mitä tiettyihin päättyneisiin sopimuksiin liittyneiden lisenssitulojen puuttuminen osin tasoitti.

Nokia ei halua antaa Technologies-yksikön kehityksestä koko vuoden 2017 arviota merkittävien lisensointisopimusten ajoituksiin ja arvoon liittyvien riskien ja epävarmuustekijöiden takia. Nokia raportoi tästä lähin patentti- ja tavaramerkin lisensointitoiminnan liikevaihdon neljännesvuosittain koko vuoden liikevaihdon ilman kertakorvauksia (run rate) sijasta.

Jo aiemmin on Nokialta todettu, että jos uusia lisensointisopimuksia ei solmita, patentti- ja tavaramerkin lisensointitoiminnan liikevaihto ilman kertakorvauksia (run rate) olisi noin 800 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Nokia arvioi Techologies-yksikön osalta digitaalisen terveydenhuollon ja digitaalisen median alueiden kokonaisliikevaihdon kasvavan vuonna 2017 vuoteen 2016 verrattuna. Kasvu tulee ensisijaisesti digitaalisen terveydenhuollon ja digitaalisen median lisääntyneestä käyttöönotosta kuluttajien keskuudessa.

Päivitetty 8.49

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017