ECF2017: Uusimmat IoT-verkot esille

Uudet anturiverkot Sigfox ja Lora kisaavat jo markkinoilla, mutta seuraavaksi odotetaan NB-IoT-ratkaisujen tulemista. Kaikki eri verkkotekniikat olivat esillä Helsingissä eilen ensi kertaa järjestetyssä Embedded Conference Finland -tapahtumassa.

Tapahtuman keynote-puheessaan ”Connected devices – possibilities and security” Etteplanin Jaakko Ala-Paavola esitteli IoT-maailman tämän hetken trendejä. Hänen esityksen mukaan Lora- ja Sigfox-tekniikat palvelevat samaa sovelluskenttää, mutta niiden suurin ero on bisnesmalleissa ja riskeissä.

Etteplan näkee Lora-tekniikan avoimempana ja lupaavampana näistä. Suurin osa Lora verkoista on yksityisiä verkkoja. Yritys on panostanut runsaasti juuri Lora-tekniikan kehittämiseen. Sigfoxilla on hänen mukaansa etuna laaja kattavuus eri puolilla maailmaa.

Tuleva NB-IoT-tekniikka soveltuu Ala-Paavolan mukaan samaan sovellusalueeseen kuin Lora ja Sigfox, mutta sille ei ole vielä kattavia verkkoja eikä valmiita päätelaitteita. NB-IoT-moduuleja on jo saatavissa näytekappaleina, mutta ei vielä valmiisiin laitteisiin integroituna.

Tuleva NB-IoT on päivitettävissä moniin LTE-tukiasemiin pelkkänä ohjelmistopäivityksenä. Operaattoreilla ei Ala-Paavolan mukaan ole ainakaan vielä suurta innostusta kiirehtiä uutta tekniikkaa. Varsinkin kun NB-IoT:n yleistyminen voi syödä nykyisten kannattavien M2M-ratkaisuiden myyntiä.

Ala-Paavolan mukaan IoT:n päästä-päähän IP-protokollalla liikennöinti synnyttää turhankin paljon tietoturvahaasteita päätelaitteisiin. Siksi IP-yhteys kannattaa viedä internetiin vain välityspalvelimelle asti, ja liikennöidä laitteisiin yksinkertaisemmalla protokollalla. Ideana on tehdä älykkäitä sovelluksia, mutta tyhmiä laitteita.

Embedded Conference Finlandin järjestelyistä vastasi nettisivusto Etn. Tapahtumassa oli noin 120-130 osallistujaa.

Teksti ja kuvat: Tomi Engdahl

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017