Sähkötekniikan vienti kasvoi

Suomen tavaraviennin arvo oli maaliskuussa Tullin ennakkotilaston mukaan 5,2 miljardia euroa. Viennin arvo kasvoi 17 prosenttia viime vuoden maaliskuusta. Kuukausittainen viennin arvo oli edellisen kerran yli viisi miljardia euroa lokakuussa 2014. Eniten vienti kasvoi sähköteknisissä laitteissa.

Viennin kasvua tilastoitiin lähes kaikille tärkeimmille tavararyhmille Myös kuluvan vuoden tammi-maaliskuun yhteenlaskettu viennin arvo nousi 17 prosenttia viime vuoteen nähden, joka antaa toivoa viennin kasvun jatkumisesta.

Huomattavinta kasvu oli sähköteknisten koneiden ja laitteiden, teräksen ja öljyjalosteiden kohdalla. Myös kuljetusvälineiden, sahatavaran ja kemianteollisuuden tuotteiden vienti kasvoi nopeasti.

Teollisuuden koneiden ja laitteiden sekä paperin ja pahvin viennin arvon kasvu oli vaatimatonta. Pientä viennin arvon laskua tilastoitiin paperimassan kohdalle.

Vienti EU-maihin nousi maaliskuussa 15 prosenttia. Tärkeimmistä vientimaista ainoastaan vienti Saksaan oli maaliskuussa laskussa. Samaan aikaan sekä vienti EU:n ulkopuolelle että tuonti EU:n ulkopuolelta kasvoi viidenneksen. Vienti Kiinaan ja Yhdysvaltoihin kasvoi jyrkästi. Vienti Venäjälle ja Alankomaihin kasvoi niin ikään selvästi.

Tuonti oli viennin tavoin arvoltaan 5,2 miljardia euroa maaliskuussa ja nousi kymmenen prosenttia vuoden takaisesta. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta kasvoi 14 prosenttia.

Kauppatase oli maaliskuussa kymmenen miljoonaa euroa alijäämäinen ja tammi-maaliskuussa alijäämä oli 715 miljoonaa euroa. Viime vuoden maaliskuussa kauppatase oli 290 miljoonaa euroa alijäämäinen ja tammi-maaliskuun vaje oli tuolloin 905 miljoonaa euroa.

Tarkentuneet tiedot viennistä ja tuonnista sekä maa- ja tavarakohtaiset tiedot julkaistaan kuun lopussa ulkomaankaupan kuukausitilastossa.

Kuva: ABB