Aurinkokennot nousevat katoille – Tesla mukaan

Aurinkokennojen hyödyntäminen vauhdittuu Suomessa. Uusimpana Arcada-ammattikorkeakoulun katolle ollaan asentamassa satoja kennoja. Alue kiinnostaa ja viimeisimpänä amerikkalainen Tesla toi tarjolle aurinkokennoilla päällystetyt kattotiilet.

Helsinkiäisen Arcadan katolle asennetaan toukokuussa 476 aurinkopaneelia. Niitä voidaan sähköntuotannon lisäksi hyödyntää korkeakoulun opetus- sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa.

Arcadan aurinkopaneelien odotetaan olevan käytössä jo kesäkuun lopussa. Ne tuottavat arviolta noin 125 000 kilowattituntia energiaa vuodessa, mikä vastaa yli kuudenkymmenen kerrostaloasunnon keskimääräistä energiankulutusta.

Aurinkopaneelien tuottama energia vastaa noin kymmenesosaa Arcadan vuosikulutuksesta. Lisäksi paneeleja voidaan hyödyntää myös opetuksessa sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Aurinkoenergiajärjestelmää käyttää etupäässä energia- ja materiaalitekniikan laitos.

Ammattioppilaitos Prakticum saa aurinkopaneelit samaan aikaan Arcadan kanssa, ja myös Arcadan urheiluhalli saa aurinkopaneeleja sen valmistuttua.

Suomessa on viime vuoden sisään otettu käyttöön energiayhtiöiden omien aurinkovoimaloiden lisäksi useita liikerakennuksia, joiden katolle on asennettu aurinkokennot.

Alue kiinnostaa myös uusien teknologioiden kehittäjiä. Uusia tuoteideoita tulee, viimeisimpänä amerikkalainen Tesla toi myyntiin aurinkokennoilla päällystetyt kattotiilet. Suomessa Virte Solar valmistaa kattopeltejä, joissa on aurinkokennot.

LISÄÄ: Aurinkokenno-artikkeleita Uusiteknologia.fi-sivustolla (LINKKI)