Valotransistori vauhdittamaan tietokoneita

Yhdysvaltalaisen Illinoisin yliopiston insinöörit ovat esitelleet päivityksen kehittämästään transistorilaserista, jota voitaisiin käyttää vauhdittamaan tietokoneen prosessorin nopeutta.

Kehitetty optis-sähköisen kytkin toimii peruskomponenttina kehitettäessä optista logiikkaa – kieltä, jota tarvitaan tulevaisuuden optisten tietokoneprosessoreiden kommunikoinnissa, toteaa tutkimuksen vetäjä professori Milton Feng.

”Sähköisesti ja optisesti bistabiilisti toimiva transistori kasvattaa merkittävästi tiedonkäsittelyn nopeuksia, koska laitteet voivat kommunikoida ilman häiriötä, joita esiintyy, kun rajoitutaan vain elektroneja käyttäviin transistoreihin,” toteaa Feng.

”Elektroniikkaa ei voi poistaa kokonaan, koska virtakytkentää tarvitaan muuntamaan sähkö valoksi”, Feng sanoi. ”Se on ongelma täysoptisissa tietokoneissa, konsepti josta jotkut ihmiset puhuvat. Se vain ei ole mahdollista, koska ei ole olemassa sellaista asiaa kuin täysoptinen järjestelmä.”

Milton Feng ja Nick Holonyak havaitsivat vuonna 2004, että valoa, jota aiemmin pidettiin transistorielektroniikan sivutuotteena, voitaisiin hyödyntää optisena signaalina. Tämä avasi tien kehittää transistorilaser, joka käyttää valoa ja elektroneja siirtämään signaalia.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja uutisartikkeli (LINKKI) ja tutkijoiden tieteellinen artikkeli (LINKKI)