DVB-T2 laajemmin käyttöön – kanavat uusille taajuuksille

DVBT2 Televisio Samsungilta. toimiikotelevisiosi.fi

Antennitelevisioverkon uusi toimilupakausi alkaa ensi viikolla. Keskiviikkona tulevat käyttöön  uudet lähetystaajuudet ja kaikki maksukanavat siirtyvät nykyisestä DVB-T-tekniikasta terävämpään DVB-T2-tekniikkaan. Muutoksella valmistellaan myös peruskanavien siirtymistä uudempaan DVB-T2:een vuoden 2020 maaliskuussa.

Kanavatarjontaan tulee muutoksia ja osa kanavista siirtyy uusille lähetystaajuuksille, jolloin kanavat pitää hakea uudelleen. Muutokset vaikuttavat kanavien peittoalueisiin, joten osalla katsojista kanavatarjonta vähenee nykyisestä.

Muutoksen taustalla on, että Viestintävirasto myönsi tammikuussa vuoteen 2027 ulottuvat ohjelmistotoimiluvat DNA:n operoimaan VHF-lähetysverkkoon ja Pohjanmaan alueelliseen kanavanippuun. Valtioneuvosto myönsi samalla ohjelmistotoimiluvat UHF-verkkoon, jossa lähetyskapasiteettia ei ollut jaettavissa kaikille toimilupia hakeneille.

Suurin osa antenniverkon nykyisistä tv-kanavista jatkaa uudella toimilupakaudella. Osa kanavista siirtyy ensi viikon keskiviikkona 17.5. kanavanipusta toiseen, jolloin niiden lähetystaajuudet muuttuvat. Tämän vuoksi antenniverkon välityksellä tv-ohjelmia vastaanottavat kotitaloudet joutuvat hakemaan siirtyneet kanavat uudelleen.

Jos tv-vastaanotin ei tee automaattista kanavahakua tai kanavalistan päivitystä, niin kanavat pitää hakea manuaalisesti. Tulossa olevat muutokset kanavanippujen sisällössä eivät edellytä virityksiä antennijärjestelmiin omakotitaloissa tai taloyhtiöissä.

Suurin osa antenniverkon maksu-tv-kanavista sekä kaikki teräväpiirtokanavat lähetetään jo uudella DVB-T2-lähetystekniikalla, mutta loputkin maksu-tv-kanavat siirtyvät nyt DVB-T2-lähetystekniikkaan.  VHF-verkko käyttää jo nykyisin DVB-T2-tekniikkaa.

Myös vapaasti katseltavat antenniverkon kanavat siirtyvät tähän uuteen lähetystekniikkaan viimeistään maaliskuun 2020 lopussa. Rinnakkaiset HD-lähetykset laajentuvat arviolta noin vuotta aiemmin. Uusi tekniikka mahdollistaa pienenevän taajuuskapasiteetin tehokkaamman käytön eli televisiokanavien määrän kasvattamisen.

LISÄÄ: Kanavajärjestys (LINKKI), taajuudet (LINKKI, pdf)) ja asemat (LINKKI) 17.5.2017 alkaen.

Kuva: Samsung

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017