Ficom Forum: 5G-taajuusluvat jakoon jo ensi vuonna?

Suomen pysyminen mobiilikäytön teknologisen kehityksen kärjessä edellyttää ripeitä ja ennakkoluulottomia toimia. Eilen järjestetyssä Ficom Forumissa esitettiin jopa 5G-taajuuksien myöntämistä pikavauhdilla ensi vuoden aikana.

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom esittää liikenne- ja viestintäministeriölle, että valtio myöntäisi toimiluvat 5G-teknologian käyttöön varatulle 3,5 GHz-taajuusalueelle (3,4 – 3,8 GHz) jo vuonna 2018. Kaupallinen toiminta 5G-verkoissa voisi tällöin alkaa vuoden 2019 alussa.

”Jotta 5G-teknologian tuomia hyötyjä päästään kokeilemaan ja kehittämään laajemmin, on koko maan kattavat taajuudet saatava kaupallisten teleoperaattoreiden käyttöön mahdollisimman pian’’, sanoi FiComin toimitusjohtaja Petri Aaltonen tapahtumassa.

’’Näin Suomi pysyy digitaalisen kehityksen kärjessä myös tulevaisuudessa”, Aaltonen painotti. Hänen viestinsä oli osoitettu Liikenne- ja viestintäministeriöön, josta tapahtumassa oli puhujana ministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen. Hän kertoi esityksestä, jossa halutaan helpottaa media- ja telealan yritysten toimintaedellytyksiä ja joustavoittaa sääntelyä.

Suomalaiset teleyritykset investoivat Ficomin Aaltosen mukaan verkkoihin jo nyt yli puoli miljardia euroa vuodessa. Investointikyvyn ja -halukkuuden säilyminen edellyttää, että liiketoimintaa voi ennakoida. Siksi ajossa tehdyt päätökset 5G-toimiluvista sekä taajuuksien ripeä käyttöönotto edesauttaisivat teleyrityksiä suunnittelemaan uusia verkkoja ja palvelukehitystä ennakoivasti.

Tähän mennessä Suomessa on myönnetty vain yksittäisiä lupia 5G:n tutkimus- ja kehityskäyttöön.

Helsingissä eilen järjestetty Ficom Forum keräsi noin 200 suomalaisten tele- ja tietotekniikan päättäjää ja asiantuntijaa. Mobiiliaiheiden lisäksi Googlen Iarla Flynn kertoi tekoälyn hyödyntämisestä hakuihin ja Aalto-yliopiston professori Jarmo Limnell kyberturvallisuudesta.

Tekniikkaosiossa Digian Ari Kuukka esitteli esineiden internetin LoRa-verkkoja sekä Microsoftin Vesku Paananen HoloLens-silmikkokehitystä, jota tehdään edelleen myös Microsoftin Suomen yksikössä.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!