FTRForum 2017: Disruptiota ei voi estää – pilotointi auttaa

Teollisuuden neljäs vallankumous mullistaa kaikki toimialat. Yritysten pitää kokoon katsomatta tietää, missä ne ovat vuonna 2025 tai 2030, arvioi tulevaisuuskysymyksiin erikoistunut konsultti Olivia Price-Walker Lappeenrannan FTRForum- 2017 -tapahtumassa.  Anssi Vanjoki kuulutti avuksi pilotointia ja käytännön kenttäkokeita.

FutureForum -tapahtumassa Lappeenrannassa puhunut markkinatutkimusyritys Frost & Sullivanin Olivia Price-Walker painottaa, ettei ole tulevaisuudentutkija vaan puhuu jo tiedossa olevien tosiseikkojen pohjalta. ’’Kaikissa yrityksissä pitääkin varautua vaihtoehtoisiin kehityskulkuihin’’, Price-Walker toteaa.

Olivia Price-Walker , Frost & Sullivan

Vuosikymmenen kuluessa näemme kuljettajattomat ajoneuvot, avaruusmatkailun läpimurron ja ihmistä suorituskykyisemmän tekoälyn monet sovellukset. Kehitystä johtavat hänen mukaansa suuryritykset, joilla riittää rahkeita esimerkiksi omiin satelliitteihin ja niiden mahdollistamiin maailmanlaajuisiin hankkeisiin.

’’Uudet pienetkin yritykset voivat päästä markkinoille tekemällä yhteistyötä sopivien kumppaneiden kanssa. Kaiken kokoisilta yrityksiltä odotetaan erityistä ketteryyttä, jotta uudet mahdollisuudet eivät mene niiltä ohi’’, Price-Walker kannustaa.

Anssi Vanjoki, Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Lappeenannan teknillisen yliopiston professori Anssi Vanjoki peräsi suomalaisyrityksiltä uutta kokeilukulttuuria, jatkuvia pieniä liikkeitä ja uuden suunnan hakemista. Vanjoen mukaan on yritysjohdon vastuulla hakea aktiivisesti uutta suuntaa.

’’Pitää kokeilla oikein ja tehdä nopeita pieniä testejä ja toimenpiteitä sen sijaan, että perinteiseen suomalaiseen tapaan on valtava määrä suunnitelmia’’, Vanjoki jatkaa.

Muutoksen tiellä on hänen mukaansa aina esteitä, kuten monien avainalojen konservatiivisuus tai yhteiskunnallisten hallintorakenteiden liiallinen ohjaus. Vanjoen mukaan kehitystä ajaa kuitenkin teknologian kehityksen lisäksi kuluttajien kasvanut vaikutusvalta.

Antureiden tieto avuksi

Tapahtumassa digitalisaation mahdollisuuksia kiertotaloudessa käsitellyt Mikko J. Salminen Spinversestä kannusti yrityksiä kokeilemaan mahdollisuuksiaan anturoimalla prosesseja, analysoimalla niiden välittämää mittaustietoa ja hyödyntämällä anturitietoa esimerkiksi kunnossapidon toimien ajoittamiseen entistä tarkemmin.

’’Anturit ovat entistä pienempiä, tehokkaampia ja edullisempia, ja tietojärjestelmien standardoidut rajapinnat mahdollistavat järjestelmien yhdistämisen. Tuotantolaitoksen voi nyt digitalisoida muutamalla anturilla yhdistämällä ne pilveen, eikä tarvitse investoida edes serveriin, Salminen muistuttaa.

Kaksipäiväinen FutureForum jatkuu tänään Lappeenrannassa. Tapahtumassa puhuu myös teknologiavaikuttaja ja tulevaisuudentutkija Risto Linturi teknologiamurroksen vaikutuksista.  Koko tapahtuman teemoja ovat megatrendien lisäksi IoT ja Big Datan hyödyntäminen teollisuudessa, kiertotalouden digitalisaatio ja metsäteollisuuden uudistuminen.

Kuva: Heikki Jokinen.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017