Suomalainen koodauslaite Kalifornian aurinkoon

Avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmointilaite Pokitto on esillä Kalifornian San Mateossa järjestettävässä Maker Faire Bay Area -tapahtumassa. Laitteella voidaan opettaa lapsille peliohjelmoinnin avulla koodausta ja automaatiolaitteiden elektroniikkaa.

Kalifornian auringossa julkistetty Pokitto on Suomessa kehitetty laite. Idean isän, lahtelaisen Jonne Valolan, mukaan kuka tahansa voi oppia koodausta uutuuslaitteen avulla.

”Tavanomaiset elektroniikkasarjat ja ohjelmoitavat laitteet ovat liian monimutkaisia lapsille tai ne eivät ole riittävän innostavia’’, sanoo Jonne Valola. Siksi hän suunnitteli laitteensa yhdessä lastensa kanssa.

Pokitto on lapsille suunnattu pelikonsoli, jota voi muokata haluamallaan tavalla, ja jonka kanssa ei tarvitse pelätä, että laite menisi ohjelmointikokeilujen tai kasaamisen myötä rikki.

Pokittolla voidaan opettaa ja havainnollistaa, esimerkiksi miten erilaiset älylaitteet toimivat ja miten niitä voidaan ohjelmoida. Laitteen ympärille on syntynyt jo aktiivinen käyttäjäyhteisö.

Laitteen ohjelmisto perustuu avoimeen lähdekoodiin. Se on saatavana rakennussarjana tai valmiiksi kasattuna.  Laitteen osien kiinnittämiseen ja kasaamiseen ei tarvita mitään erityisiä työkaluja.

Uutta laitetta myydään 28.5. asti joukkorahoituspalvelu Kickstarterin kautta. Myöhemmin laite on ostettavissa Pokitton verkkosivujen kautta sekä mahdollisesti myös eri jakelijoilta.

Suomalaistuote on mukana PiilaaksossaSan Materossa järjestettävässä Maker Faire -tapahtumassa, joka kerää runsaasti yhteen eri-ikäisiä tee-se-itse -kulttuurista kiinnostuneita. Viikonlopuksi tapahtumaan odotettiin yli 200 000 vierasta ja esittelijää.

Suomessa järjestettiin vastaava Maker-tapahtuma Aalto-yliopistolla kaksi vuotta sitten, mutta esikuvaansa pienimuotoisemmin. Vuonna 2013 järjestettiin myös harrastajien Wärk:fest-tapahtuma, josta voi lukea lisää (LINKKI, twitter).

LISÄÄ: Pokitto (LINKKI), Maker Faire -uutisia Makerzine-lehden nettisivulla (LINKKI) ja Uusiteknologia.fi:ssä aiemmin julkaistuja artikkeleita koulujen ohjemoinnin opetuksesta ja koekorteista  (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017