Nordic3DExpo: Paperikin sopii 3D-tulostukseen – myös värit

Tavallinen paperi soveltuu 3D-tulostimen raaka-aineeksi. Uudenlaista väritulostinta esiteltiin viime viikon lopulla Vantaalla järjestetyssä Nordic 3D Expossa. Tapahtuman yhteydessä järjestetyn 3D-kilpailun voitti Suomi 100 -tyyliin yksilöllisesti tulostettava puukon kahva.

Paperia käyttävä Mcorin 3D-tulostin oli tapahtuman erikoisuus kymmenien muovi- ja metallipohjaisten 3D-tulostimien joukossa. Irlantilaisvalmistajalla on Insoteran Sakari Kuhasen (kuvassa) mukaan kaksi eri mallia, jotka molemmat pystyvät tulostamaan myös värit syntyvään 3D-kappaleeseen.

Kopiopaperia käyttävä arkkipohjainen malli Iris maksaa alvittomana noin 40 000 euroa. Uudempi rullapaperia käyttävä Arke on hinnoiteltu noin 18 000 euroon ilman alvia. Erityisesti koulutusalue on kiinnostunut uudesta tulostimesta, halvan tulostusmateriaalin ansiosta.  Esillä ollut rullatulostin oli menossa Oulun ammattikorkeakoululle ja edellinen malli on jo toiminnassa Lapin ammattikorkeakoululla Rovaniemellä.

Tapahtumassa oli kahden päivän ajan esillä lähes 30 suomalaista 3D-tulostusalan yritystä. Kävijöitä olisi saanut vain olla enemmän. Vuosi sitten kävijöitä oli kahden päivän aikana tuhat, josta nyt jäätiin.

Kolmiulotteinen tulostus kuitenkin yleistyy ja kansainomaistuu. Monissa kirjastoissa ja yrityksissä on jo omat 3D-tulostimet. Lisäksi 3D-tulostus tarjoaisi monille yrityksille aivan uusia bisnesmahdollisuuksia  räätälöityjen tuotteiden tuottamiseen.

Voittoisa 3D-tulostettu puukko

Suomen Pikavalmistusyhdistys FIRPA järjesti Nordic3Dexpon kanssa Suomi 100 3D-tulostuskilpailun. Kilpailun tarkoituksena on levittää 3D-tulostustietoutta, innostaa alan harrastajia ja ammattilaisia sekä löytää parhaat suomalaiset ideat 3D-tulostuksen alalla.

Palkintoraadin mielestä parhaiten kilpailutöistä 3D-tulostuksen innovatiivisuuden sekä hyödynnettävyyden tarjosi Antti Korven metallitulosteena toteuttama puukon kahva.

Jokainen kahva tehdään Korven mukaan yksilöllisesti asiakkaan käden mukaan.

3D-tulostettu puukko oli myös tapahtumakävijöiden äänestyksessä ykkönen. Voittopalkintona Korvelle tuli matka 3D-tulostusalan Formnext-messuille Saksaan.

Kilpailulautakunta huomioi työn laadukkaan toteutuksen ja 3D-tulostuksen ominaisuuksien täysimittaisen soveltamisen.

”Tuote on yksi harvoja lopputuotteita, jossa metallien 3D-tulostuksessa syntyvää karheahkoa pintaa käytetään hyväksi parantamaan tuotteen toiminnallisuutta ja turvallista käyttöä”, kommentoi kilpailutuomariston puheenjohtaja Kirsi Kukko Suomen Pikavalmistusyhdistys Firpasta.

Kilpailun tasoa pidettiin yleisesti varsin korkeana ja monissa töissä sovellettiin 3D-tulostuksen suomia muotoilullisia mahdollisuuksia.

’’Yllättävää oli, että vain harvassa työssä – kuten voittajatyössä – 3D-tulostusta käytettiin vain tuotteen osan tai osakokonaisuuden valmistukseen’’, arvioi Firpan puheenjohtaja Jukka Tuomi kilpailua kokonaisuutena.

Ensi vuonna Suomen Pikavalmistusyhdistys Firpa täyttää 20 vuotta ja silloin on ennakkotietojen mukaan tiedossa myös Nordic3DExpon yhteydessä korkeatasoinen kansainvälinen seminaariohjelma.  Ennen sitä järjestö järjestää Formnext-messujen yhteydessä perinteisen esitelmätilaisuuden 15.11.2017 Saksan Frankfurtissa.

Päivitetty 25.5.2017

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017