Radio-ohjattava pienkopteri aiheutti vaaratilanteen

FinnHEMSin FH30-lääkärihelikopteri kohtasi sunnuntai-iltana tukikohtaan palatessaan radio-ohjattavan pienoiskopterin yli 400 metrin korkeudessa Pirkkalan Loukonlahden kohdalla. Lääkärihelikopteri joutui uhkaavaan tilanteeseen luvattomalla korkeudella lentäneen harrastajakopterin vuoksi.

Sunnuntaisessa tapauksessa lääkärihelikopterin miehistö selvisi arviolta 50 metrin päässä sijainneen dronen kohtaamisesta säikähdyksellä, mutta varomattoman drone-lennättämisen aiheuttama vaara lääkäri- ja lääkintähelikoptereille on todellinen.

Lääkärihelikopterit kohtaavat työssään FinnHEMSin mukaan pienois eli drone-lennokkeja yhä useammin.

’’Tapaus ei ole ainoa laatuaan. Vastaavia on viime aikoina raportoitu HEMS-toiminnassa muuallakin Suomessa, ja trendi on nouseva myös Euroopan laajuisesti’’, sanoo lentotoiminnan asiantuntija Tuomas Suominen FinnHEMSistä.

Kevyet harrastelennokit aiheuttavat varomattomissa käsissä todellisen vaaran helikoptereille. Edulliset laitteet ovat lisänneet harrastajien määrää. FinnHEMS pitää tällä hetkellä droneja HEMS-lentojen suurimpana uhkana.

Uhkaa nostaa, että lääkärihelikoptereiden on laskeuduttava lentokenttien lisäksi suoraan potilaiden luo lähes mihin tahansa vapaaseen tilaan.

’’Varomaton drone-lennättäjä vaarantaa sekä HEMS-miehistön turvallisuuden mutta samalla myös kriittisesti loukkaantuneen tai vammautuneen potilaan avun saamisen’’, muistuttaa lentotoiminnan johtaja Jouni Romppanen Skärgårdshavets Helikoptertjänstistä, joka vastaa lentopalvelusta FinnHEMSin eteläisellä alueella.

FinnHEMS on valtakunnallinen lääkärihelikopteripalveluiden hallinnointiyksikkö. Yhtiön omistavat yhtä suurin osuuksin yliopistolliset sairaanhoitopiirit.

Määräyksiä noudattamalla toiminta turvalliseksi

Pienkoptereita ammattimaisesti käyttävät ovat tavallisesti erittäin vastuullisia lennättäjiä. FinnHEMS kehottaa kaikkia harrastajia tutustumaan Trafin määräyksiin drone-lennokkien lennättämisestä sekä ilmailun yleisiin turvallisuussäädöksiin. Määräyksiä noudattamalla toiminta on kaikille turvallista.

Trafin määräysten mukaan dronen lennättäminen lentoaseman lähialueella tai lentotiedotusvyöhykkeellä alle viiden kilometrin etäisyydellä kiitotiestä ja/tai yli 50 metrin korkeudella on kielletty, ellei lennättämisestä ole sovittu etukäteen lennonjohdon kanssa.

Useimmissa tapauksissa tämä alue ulottuu kiitotien suunnassa noin 20 kilometriä ja sivusuunnassa noin 13 kilometriä lentoasemaa ympäröivään maastoon. Alue ei siten rajoitu kiitotien välittömään läheisyyteen.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017