IoT-ratkaisu elinikäisellä tiedonsiirrolla

Uusi suomalaisyritys Mato Engineering on julkistanut IoT-laitteiden tuotekonseptin, johon sisältyy elinikäinen tiedonsiirto. Tiedonsiirtotienä käytetään Digitan langatonta LoRa-anturiverkkoa. Ensimmäinen tuote on kuluttajille suunnattu langaton lämpötila- ja kosteuslähetin.

Käyttäjän ei siis tarvitse hankkia erillistä kännykkäverkon SIM-korttia eikä maksaa minkäänlaisia kuukausi- tai vuosimaksuja laitteen ja siihen liittyvän palvelun käytöstä. Laitteen elinikäinen tiedonsiirto sisältyy laitteen myyntihintaan.

“Konsepti pohjautuu Digitan kanssa neuvoteltuun täysin uudenlaiseen laskutusmalliin tiedonsiirrosta. Perinteisten operaattoreiden hinnoittelumalleilla emme olisi tällaista pystyneet toteuttamaan.”, kertoo Mato Engineering Oy:n toimitusjohtaja Marko Oikarinen.

”Kompaktien, paristokäyttöisten ja langattomasti verkkoon kytkettyjen anturien ja muiden päätelaitteiden määrä kasvaa kovaa vauhtia, ja on tärkeää, että nämä uudenlaiset IoT-palvelut voidaan tarjota kuluttajille käyttäjäystävällisesti ja vaivattomasti’’, Oikarinen perustelee

Hänen mukaansa perinteiset SIM-kortteihin ja kuukausilaskutukseen perustuvat tietoliikenneratkaisut ovat usein liian kankeita kuluttajien IoT-tuotteisiin.

Ensimmäisenä yrityksen tuote tarkoitettu kosteuden ja lämpötilan valvontaan. Tuote sopii hyvin kohteisiin, joissa ei ole saatavilla sähköä eikä erillistä Internet-yhteyttä.

Laitteen luvataan toimivan sisäisellä paristolla kahdeksan vuotta ilman sähkönsyöttöä.  Laite toimii sisäisen energiavaraston avulla olosuhteista riippuen 5-10 vuotta, jonka jälkeen laite kierrätetään SER-jätteeksi.

Veneen tai matkailuvaunun talvisäilytyksen aikainen sisätilojen olosuhteiden valvonta on esimerkki käyttötapauksesta, johon ei ole markkinoilla saatavilla käyttökelpoista kilpailevaa ratkaisua. Myös kesämökit, varastot ja muut erilliskohteet ovat esimerkkejä mahdollisista käyttökohteista.

Anturidatan lisäksi Matolog tarjoaa analytiikan avulla toteutettuja lisäarvopalveluja. Kosteuden ja lämpötilan valvonnan tapauksessa pilvipalvelu arvioi homehtumiselle otollisten olosuhteiden esiintymistä. Myöhemmässä vaiheessa analytiikkaan yhdistetään valmistajan mukaan myös paikkatietoon pohjautuva sääennuste, ja sen avulla voidaan ennustaa myös käyttökohteen olosuhteiden ja homehtumisriskin kehittymistä.

Matolog-tuotteiden kuluttajamyynti alkaa elokuussa 2017. Tällä hetkellä yritys toimittaa tuotteita  koekäyttöön yksittäiskappalein pilottiasiakkailleen.

LISÄÄ: Matolog (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!