MPD2017: Tampere nostaa tutkimustaan – huipputapahtuma ja yhteinen tutkimusinfra

Tampereen seutu panostaa koneosaamisen ja uuden älytekniikan tutkimukseen. Tänään alkaa Tampereella alan kansainvälinen huipputapahtuma MPD ja samalla VTT, Tampereen amk ja tekninen yliopisto kertoivat yhteisestä konealan tutkimusympäristöistään.

Tänään alkaa Tampereella keskiviikkoon asti jatkuva Manufacturing Performance Days -tapahtuma, johon osallistuu 800 teollisuuden huippuvaikuttajaa 27 eri maasta. MPD:n kumppanina on ennätyksellisesti lähes 70 organisaatiota.

Tapahtuman pääeema on Towards Outcome Economy, ”kohti tulostaloutta”. Siinä uudet liiketoimintamallit ja innovaatiot ovat hyvin esillä. Ne syntyvät yhä enemmän verkostoissa, ekosysteemeissä”, sanoo MPD-tapahtuman pääjärjestäjän Dimecc Oy:n oimitusjohtaja Harri Kulmala.

Teollisuuden uudistuminen digitaaliseen maailmaan edellyttää kaikkia toimijoita.  ”Startupit ovat entistä voimakkaammin kaikin tavoin mukana MPD:ssä, mistä olemme erittäin tyytyväisiä”, kiittää MPD:n pääjärjestäjän Dimeccin toimitusjohtaja Harri Kulmala.

Tapahtumassa julkistetaan tiistaina 30.5 myös teollisuuden suuri ideakilpailu MPIDEA:n voittaja. Siinä haetaan voittajaa 100 000 työpaikan luomiseksi Suomeen. Kisa sai huippuehdotuksia bioenergiasta tiedonhallintaan, joista loppukilpailuun valittiin niistä kuusi parasta.Katso ketkä neljä ovat loppusuoralla (LINKKI).

Tuomariston jäsenet ovat työministeri Jari Lindström, työ- ja elinkeinoministeriön innovaatiojohtaja Ilona Lundström, Aalto-yliopiston professori Yrjö Neuvo, ammattiliitto PRO:n puheenjohtaja Jorma Malinen, Ohjelmistoyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha, ETLA:n tutkimusjohtaja Mika Maliranta sekä McKinseyn partneri Jussi Hiltunen.

Yhden luukun tutkimusihme

Sopivasti tapahtuman yhteen VTT, Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) ja Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) julkistivat Suomeen tutkimuksen infrakokonaisuuden, jossa korostuvat automaatio ja robotiikka, 3D-tulostus sekä digitaalinen tuotekehitys.

”Korkeatasoinen, kansainvälinen yhteistyö edellyttää vahvoja osaamiskeskittymiä, joka tässä syntyy”, painottaa professori Kari T. Koskinen TTY:ltä.

Tampereella on yliopiston ja korkeakoulun lisäksi laajaa yritysten tutkimustoimintaa. Kuvassa Cargotecin tutkimuslaitos Tampereella.

Tarkoituksena on helpottaa ja nopeuttaa demoja, prototyyppejä, pilotointeja ja tuotekehitystä ilman suuria investointeja. Samalla Isoihin hankevalmisteluihin saadaan näin uutta volyymiä, joka lisää mahdollisuuksia päästä mukaan suuriin, kansainvälisiin hankkeisiin.

VTT:n ja TTY:n vuonna 2015 perustama yhteinen älykkäiden koneiden ja valmistuksen osaamiskeskittymä SMACC toimiin alustana infrojen yhdistämiselle.

”Käytännön yhteistyö tuo lisää mahdollisuuksia auttaa yrityksiä yhden luukun kautta”, kertoo VTT:n liiketoiminnan kehityspäällikkö Risto Kuivanen.

Yhteiset infrat avataan SMACCin verkkosivuilla 29.5. alkaen asteittain Suomen valmistavan teollisuuden käyttöön. Ketteriä toimintamalleja jalostetaan yritysten tarpeisiin sitä mukaan, kun tarpeista saadaan kokemusta. SMACC-asiantuntijaverkosto auttaa oikeanlaisen infran löytämisessä ja hyödyntämisessä.

”Tämä infra-allianssi tukee myös hyvin Tampere3:n kehitystä,” sanoo TAMKin yliopettaja Mika Ijas.

Päivitetty 30.5.2017

LISÄÄ: MPD2017 (LINKKI) ja SMACC (LINKKI)

 Kuva: MPD/Henna Hopia

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!