Nokia vie 5G-tukiasemat valaisinpylväisiin – rakenteet Suomesta

Nokia Bell Labs rakentaa tulevaisuuden älykaupunkia kolmivuotisella tutkimushankkeella, jossa 5G-tukiasemat sijoitetaan valaisinpylväisiin. Uuden rakenteen pilotointi alkaa Espoossa jo tämän vuoden lopulla. Pylväiden komposiittirakenteet toimittaa suomalainen Exel.

Laajassa  Nokia Labsin vetämässä LuxTurrim5G-kokeiluhankkeessa yhdistyvät niin älypylväiden, mini-tukiasemien ja 5G-verkon tekninen kehitys, uudenlaisen kaupunki-infran suunnittelu kuin myös verkon mahdollistamat uudet sovellukset ja liiketoimintamallit.  Ne voivat liittyä paikannukseen, älykkääseen liikenteeseen, turvallisuuteen, sään monitorointiin, tiedonjakoon ja mainontaan.

”Projektin tavoitteena on mahdollistaa taloudellisesti kannattava digitaalinen palveluliiketoiminta älykaupunkien kaduille ja katujen läheisiin rakennuksiin. Suuri datan välityskyky ja alusta uusille palveluille parantaa kaupunkilaisten elämää ja turvallisuutta sekä mahdollistaa osaltaan tulevaisuuden autonomisen liikenteen, kertoo hankkeen johtaja Juha Salmelin Nokia Bell Labsista.

Hankkeessa kehitettävät älyvalaisinpylväät ja niihin integroidut pienikokoiset 5G-tukiasemat mahdollistavat nykyisen katuvalaisinverkoston kaltaisen älypylväsinfran toteuttamisen. Ratkaisu tuo älykkään energiatehokkaan LED-valaistuksen lisäksi suuren tiedonsiirtokapasiteetin kaikkien ulottuville.

Älykkään LED-valaistuksen ja pienen 5G-tukiaseman lisäksi pylväässä on monenlaisia antureita, jotka mahdollistavat todelliset älykkään kaupungin palvelut. Toimiakseen tukiasemana pylväs valmistetaan perinteisten puun ja/tai teräksen sijaan tähän tarkoitukseen kehitetyistä komposiittimateriaaleista. Exel Composites on toimittanut tuotteitaan jo vuosikymmenien ajan GSM/3G/4G-tukiasemien antennisuojiksi.

”Olemme kehittäneet komposiittiratkaisuja asiakkaidemme GSM/3G/4G-ratkaisuihin ja haluamme olla mukana kehittämässä myös seuraavan sukupolven ratkaisua. Uskomme, että tämä konsepti tuo aivan uudenlaisen ratkaisun tulevaisuuden tiedonsiirtokapasiteetin kasvattamiseen”, kertoo Exel Compositesin Mikko Lassila.

Yritysten ja Tekesin rahoittamassa yhdeksän yrityksen ja kolmen tutkimuslaitoksen yhteishankkeessa edetään nopeasti tutkimuksesta käytäntöön. Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan niin uusia antennimateriaaleja, älypylväsrakenteita, 5G-radioverkkoteknologiaa kuin useita uusia palvelukonseptejakin.

Mukana Exelin lisäksi ovat Nokia Bell Labs, Sitowise, Premix, Lammin Ikkunat ja Ovet, Vaisala, Teleste, Indagon, C2 Smart Light, VTT, Tampereen teknillinen yliopisto (TUT), Aalto-yliopisto ja hankkeen koordinaattorina Spinverse.

Kokeilut alkavat Espoossa

Nokia Bell Labs suunnittelee tähän soveltuvan 5G-testiverkon, jota pilotoidaan aluksi Espoon Karamalmilla ”5G Test Network Finlandin” Take-5 -runkoverkon avulla. Jatkossa 5G-älypylväs-verkkoa voidaan laajentaa myös läheiselle Keran rautatieasemalle.

Jotta katualueiden lisäksi saadaan sisäpeittoa, tutkitaan Lammin Ikkunoiden ja TUT:n johdolla ikkunoiden ja rakennusmateriaalien RF-signaalin läpäisykyvyn parantamista rakentamisen energiatehokkuustavoitteista tinkimättä. Mukana hankkeessa ovat lisäksi Premix (RF-materiaalit, antennirakenteet).

Aalto-yliopiston opiskelijat esittelivät pari viikkoa sitten PdP2017 Galassa uudenlaisia tapoja piilottaa 5G-tukiasemat.

Koska pylväät omistaa yleensä kaupunki, tulee kaupungin katuinfrastruktuurin suunnittelussa huomioida 5G-pylvään tarpeet.

Kaupunkien tiedonhallintaan ja kaupunki-infran suunnitteluun erikoistunut Sitowise (ent. Sito) vastaa prosessien kuvauksesta ja kehittää tähän tarpeeseen modernit 3D-työkalut.

Uusien palveluiden pilotointia tekevät muun muassa Teleste (videovalvontaratkaisut, info- ja mainosnäytöt), Vaisala (sään ja ilmanlaadun monitorointi), Indagon (paikantaminen, navigointi/älyliikenne) ja C2 Smart Light (älykäs valaistus).

LuxTurrim5G-hankkeeseen valitut toimijat muodostavat ekosysteemin ytimen, joka mahdollistaa todellisen digitaalisten infrastruktuurin ja uusien palveluiden luomisen. Tämä avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia jatkossa monille muillekin yrityksille ja hankkeen yrityksille ovet isoille kansainvälisille markkinoille.

Lisää: Uusiteknologia.fi:n uutinen Aalto PdP Gala 2017 22.5.2017 (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!