Aalto testaa 5G-verkkoa biotuotekeskuksessa

Tulevaa 5G-verkkoa testataan Aalto-yliopistossa, osana Tekesin rahoittamaa TAKE-5-projektia. Aallon uudessa biotuotekeskuksessa on oppimisympäristö, joka hyödyntää 5G:n lisäksi pilviteknologiaa, virtualisointia ja ABB:n tekniikoita.

Aalto-yliopiston 5G-testiverkko antaa yrityksille mahdollisuuden uusien sovellusten kehittämiseen. 5G:n mahdollisuuksia tutkitaan toki muuallakin, mutta Otaniemen testiverkolla on tutkimuspäällikkö Jose Costa-Requenan mukaan muihin verrattuna ainakin yksi etulyöntiasema.

”Koska koko systeemi palomuuria myöten on kehitetty Aallossa, voimme tehdä siihen muutoksia laajasti ja joustavasti toisin kuin tilanteissa, joissa järjestelmä tulee ulkopuolelta. Samat mahdollisuudet ovat myös partnereillamme, jotka haluavat tutkia ja kehittää uusia innovaatioita”, kertoo tutkimuspäällikkö Jose Costa-Requena.

Otaniemen 5G-testiverkko on yhteydessä sekä Helsingin yliopiston Kumpulan kampukseen, Tampereelle että Ouluun. Testiverkon tavoittavuutta on tarkoitus laajentaa lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä Aallon tukiasemia on kampuksella yhdeksän, joista viisi on ulkona ja neljä sisätiloissa. Lisäksi kehitystyössä kumppanina toimivalla VTT:llä on kymmenen tukiasemaa.

”Kaapeleiden vetäminen joka paikkaan on hankalaa ja kallista ja liikkuvien laitteiden kanssa myös mahdotonta. Superluotettava ja tietoturvallinen langaton verkko onkin avainasemassa erityisesti teollisen internetin sovelluksissa. Myös 5G:n äärimmäisen pieni, vain millisekunnin viiveaika on tärkeä esimerkiksi kontrolliluupissa, eli tilanteissa, joissa mittauksia käytetään prosessin kontrolloimiseen”, kertoo professori Raimo Kantola.

TAUSTAA: TAKE-5 on Tekesin rahoittama projekti, jonka kesto on kolme vuotta. Projektissa ovat mukana Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja VTT. Yrityksistä mukana ovat tällä hetkellä Nokia, Ericsson, Huawei, Coriant Oy, Efore, EXFO, ECE, Rugged Tooling ja Magister.  Projekti on osa laajempaa suomalaista 5GTNF -testiverkkoa, joka on osin Tekesin 5th Gear –ohjelman rahoittama.

Kuva: Aalto, Biotuotekeskus