Suomalainen ultraääni puhdistaa

Altum Technologies Oy on kehittänyt ultraääneen perustuvan ratkaisun teollisuuden putkistojen ja lämmönvaihtimien puhdistamiseen.  Ultraäänilähettimet ovat irrotettavissa ja asennettavissa uudelleen. Tekniikka hyödyntää tietokonepohjaista mallinnusta.

Altum Technologiesin ratkaisussa lähettimien avulla ultraäänikenttää voidaan ohjata tuotantolaitteen sisällä ja kohdentaa puhdistus tarkalleen haluttuihin kohtiin. Tätä varten menetelmässä käytetään paljon laskentakapasiteettia vaativaa mallinnusta.

Suomalaisyrityksen tekniikan ansiosta teollisuusprosessia ei tarvitse keskeyttää puhdistuksen ajaksi, joka helpottaa toimintaa. ”Uudessa menetelmässä ultraäänilähettimet kiinnitetään suoraan puhdistettavaan tuotantolaitteistoon”, sanoo menetelmää Helsingin yliopistossa tuotteistanut Timo Rauhala. Hän toimii nykyisin Altum Technologies projektipäällikkönä.

Uusi ultraäänitekniikka kehitetään Helsingin yliopistossa fysiikan professori Edward Hæggströmin johtamassa tutkimusryhmässä. Menetelmä hyödyntää lääketieteellisestä tekniikasta tuttuja ultraäänikenttien ohjaustekniikoita, tietokonepohjaista mallinnusta ja erilaisia ultraäänipesutekniikoita.

’’Lääketieteessä ultraääni on kontrolloitua ja teollisuudessa työskennellään isoilla tehoilla; me olemme nyt yhdistäneet tehokkuuden ja ohjaamisen, tuotteeksi, joka on skaalattavissa teollisuuden käyttöön’’, sanoo Helsingin yliopiston elektroniikan tutkimuslaboratoriota johtava Hæggström.

Altum Technologies on saanut toimintansa käynnistämiseen sijoituksen Lifeline Venturesilta sekä tukea tuotekehitykseen Tekesiltä. Yrityksellä on Suomessa käynnissä jo kuusi pilottihanketta.

LISÄÄ: Altum Technologies (LINKKI  ja ratkaisuun liittyvät tutkimusartikkelit (LINKKI) sekä esittelyvideo (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!