Suomi jäi digisoveltajana hopealle – osaajista jo pulaa

Suomen digitaalitekniikan hyödyntäminen suhteessa 21 muuhun maahan on jälleen mitattu Digibarometri-tutkimuksessa. Suomen viimevuotinen ykkössija himmeni tänä vuonna hopeaksi, kun Norja kiri edellemme. Yksi syy on selvityksen mukaan puute osaajista.

Tänä vuonna vertailun kärkinelikkoon mahtui Norjan ja Suomen lisäksi kaksi muuta Pohjoismaata, Tanska ja Ruotsi. Vertailun perää pitivät Italia ja BRIC-maat. Suomen sijoitus nous silti digitaalisuuden käytön tasolla kaksi pykälää sijalle kolme ja digitaalisissa vaikutuksissa toiselle sijalle viime vuoden kolmannelta sijalta.

’’Suomi on pitkäjänteinen ja tasainen digisuorittaja, ja sijoitus on edelleen suuressa mittakaavassa huippuluokkaa. Sen sijaan, että Suomen osaaminen olisi heikentynyt, ovat pikemminkin muut maat kehittäneet omaansa’’, sanoo Tutkimuksen toteuttaneen Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen.

Suomen julkinen sektori paransi sijoitustaan kolmannelta sijalta toiseksi. Aiemmissa vertailuissa digitaaliset edellytykset ovat olleet maailman kärkeä, mutta tänä vuonna Suomi sijoittui kyseisellä mittarilla vasta kolmanneksi.

Rouvisen mukaan suomalaisilla yrityksillä on ollut viime vuotta enemmän vaikeuksia rekrytoida ICT-alan asiantuntijoita, kun taas esimerkiksi Norjassa julkiset toimet ICT:n hyödyntämiseksi.

Samoin pilvipalveluiden hyödyntämisen teknisissä valmiuksissa useat muut vertailun maat ovat kirineet vuodessa Suomen ohi. Mikäli Suomen lasku jatkuisi, ulottuisivat sen vaikutukset selvityksen mukaan digitaalisiin markkinoihin, yritysten tuloksiin ja elintasoon.

’’Jotta Suomi nousisi jälleen maailman kärkeen, pitäisi panostaa edelleen digitaaliseen infrastruktuuriin, julkisiin verkkopalveluihin ja kansalaisten digitaitoihin’’, Rouvinen sanoo.

Laajamittaista tietoturvallisuutta ja yksityisyydensuojaa tulisi lisätä sekä lainsäädäntöä päivittää digiaikaan, Rouvinen luettelee. Myös tekoälymarkkinoille povataan kiivasta kasvua.

’’Suomi on pieni pelaaja maailman mittakaavassa. Täällä kannattaakin keskittyä viemään omia vahvuuksiaan eteenpäin, eikä lähteä mukaan isojen tekijöiden muskelipeliin. Suomessa tekoäly näyttää yleistyvän erityisesti ohjelmistosuunnittelussa sekä liikkeenjohdon konsultoinnissa’’, arvioi Etlatiedon Rouvinen.

Kotimaisen tekoälytutkimuksen kärjessä on Aalto-yliopisto ja kymmenen aktiivisimman tekoälytutkijan joukosta löytyy yliopistojen ja korkeakoulujen rinnalta ainoastaan Nokia.

Digibarometri 2017 -tulokset julkistettiin tänään Finlandia-talossa järjestetyssä tilaisuudessa. Tapahtuman videokooste on tulossa Digibarometri-sivustolle. Sieltä löytyvät uusimman Digibarometrin 2017 lisäksi aiempien vuosien digibarometrit pdf-tiedostoina.

LISÄÄ: Digibarometri 2017 (LINKKI, pdf) ja Digibarometri -sivusto, tulossa myös julkistustapahtumasta videokooste (LINKKI)

Kuvituskuva: Microsoft

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!