Elisa pääsi IoT-tehdaspilottiin

Elisan IoT-ratkaisu on valittu Aachenin teknisen yliopiston yhteyteen rakennettavaan älytehtaaseen. Elisa IoT Smart Factory -tuotetta hyödynnetään parantamaan e.Go-sähköautotehtaan tuotantoa tekoälyn ja 3D-visualisoinnin avulla.

European 4.0 Transformation Center (E4TC) on RWTH Aachen -yliopiston yhteyteen rakennettava tulevaisuuden tehdasalue, joka kuuluu yliopiston Smart Logistics -klusteriin. Alueelle tulee yli 10 000 työpaikkaa. Siellä tullaan valmistamaan esimerkiksi e.GO Mobile AG -yhtiön sähköautoja.

’’Tulevaisuuden Industry 4.0 -mallista on puhuttu jo pitkään. Meidän tarkoituksemme on ottaa digitaalisuus, reaaliaikainen tieto, älykäs logistiikka ja teollinen internetin mahdollistama optimointi jokaisen tuotantovaiheen perustaksi, jotta voimme saavuttaa aivan uudenlaisen tuottavuuden ja tuotekehityksen nopeuden tason’’, kertoo E4TC-hankkeen toimitusjohtaja Rupert Deger.

Suomalainen Elisa on valittu hankkeen yhteistyökumppaniksi tarjoamaan työkaluja tuotannon optimointiin ja visualisointiin Elisa IoT Smart Factory -ratkaisulla. Siinä hyödynnetään tekoälyä optimoimaan yksittäisen tuotantoprosessien laatua ja tehokkuutta sekä tunnistamaan koko tuotannossa esiintyviä pullonkauloja.

Aachenissa toteuttavassa IoT-alustassa anturitiedot, tuotannon jatkuva tila ja havaitut poikkeamat esitetään tehtaan kattavan 3D-mallin sisältävässä visuaalisessa työkalussa. Ratkaisu perustuu Elisan luomaan Elisa IoT -tuotekehitys- ja palvelualustaan, joka nopeuttaa erilaisten IoT-ratkaisujen ja verkottuneiden laitteiden kehittämistä.

’’Tekoäly, 3D ja lisätty todellisuus ovat olleet kuumia termejä jo vuosia, mutta valmistavassa teollisuudessa niiden hyötykäyttö on toistaiseksi ollut vähäistä. Olemme todella ylpeitä, että saamme pitkäjänteisen työmme myötä olla mukana uudistamassa eurooppalaisen teollisuuden tulevaisuutta’’, iloitsee Elisan Smart Factory -ratkaisusta vastaava johtaja Kari Terho.

European 4.0 Transformation Center -keskuksen rakennustyö Aachenissa on meneillään ja ensimmäiset e.GO-sähköautot valmistuivat toukokuun alussa 2017. Sarjatuotantoon siirrytään ensi talvena ja massatoimituksen alkavat keväällä 2018.

Elisan ratkaisu palkittiin toukokuussa Thingworx-ohjelmistoalustaa kehittävän PTC:n vuotuisessa LiveWorx-tapahtumassa ”Thingworx EMEA Partner of the Year”-palkinnolla. Tuomariston perusteluissa kehuttiin erityisesti Elisan 3D Smart Factory -ratkaisun kykyä ennakoivaan huoltoon ja etähallintaan uudenlaisen interaktiivisen visualisoinnin tukemana.

Lisää: European Transformation Center -älytehdasprojekti (LINKKI)

Kuvat: ETC, Aachen

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!