Sähkötekninen vienti vetää jälleen

Suomen tavaraviennin arvo oli toukokuussa Tullin ennakkotilaston mukaan hieman yli 5,5 miljardia euroa eli 27 prosenttia suurempi kuin vuoden 2016 toukokuussa. Kasvusta pääosa tuli laiva- ja lentokonetoimituksesta, mutta kasvua kirjattiin myös metallin ja metsän lisäksi sähkötekniikassa ja kuljetusvälineissä.

Kasvun käynnistymisestä kertoo myös koko alkuvuoden vienti, joka oli tammi-toukokuussa 18 prosenttia. viime vuotta korkeammalla. Myös tuonti nousi 16 prosenttia toukokuussa ja oli arvoltaan vähän alle 5,3 miljardia euroa. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta nousi 14 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Tammi-toukokuussa kauppataseen alijäämää kertyi 750 miljoonaa euroa. mutta toukokuussa kauppatase kääntyi jälleen positiiviseksi. Toukokuun kauppatase oli toukokuussa 290 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Viime vuoden toukokuussa kauppatase oli 175 miljoonaa euroa alijäämäinen ja tammi-toukokuun vaje oli tuolloin lähes 1,4 miljardia euroa.

Vienti kaikkiin tärkeimpiin kauppakumppanimaihin kasvoi tai vähintäänkin pysyi viimevuotisella tasolla toukokuussa. Viennin suurimpia kasvumaita olivat Saksa, Yhdysvallat ja Alankomaat. Myös vienti Venäjälle ja Kiinaan lisääntyi.

Tuonnissa osuuttaan kasvattivat eniten Venäjä, Puola ja Kiina. Tuonti lisääntyi myös Saksasta ja Ruotsista. Tuonti Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta oli puolestaan laskusuuntaista.

LISÄÄ: Aiemmat vienti- ja tuontiuutiset (LINKKI) ja Tullin tilastot toukokuu (LINKKI, pdf) ja tarkennettu huhtikuu 2017 (LINKKI,pdf)

Kuva: Planmeca

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!