Ledivalo parantaa siemenviljan laatua

Salolainen Led Tailor kehittää ledivaloon perustuvaa menetelmää homeen vähentämiseksi siemenviljasta. Saadut tulokset ovat olleet myönteisiä ja yritys on patentoinut ledimenetelmän.

Led Tailor on tehnyt alustavia selvityksiä valokäsittelyn vaikutuksesta kauran jyvässä esiintyviin Fusarium-sieniin. Käsittelyn avulla voidaan vähentää myrkyllisiä toksiineja aiheuttavia homeita valokäsittelyllä. Mukana kehitystyössä on myös Luonnonvarakeskus Luke.

Fusarium-homeen vaikutus erityisesti kauran laatuun on mittava, sillä pahimpina vuosina on maassamme jouduttu tuhoamaan jopa neljännes elintarvikekaurasta ja kymmenesosa rehukaurasta homeen aiheuttamien toksiinien vuoksi.

Neljällä eri siemenerällä saatu samansuuntainen tulos antaa perusteita sille, että sinisellä valolla näyttää olevan vaikutusta Fusarium-sienten elinvoimaan siemenessä.

’’Syvällisemmät johtopäätökset edellyttävät toki useampia toistoja eri tyyppisillä siemenerillä sekä lisäanalyysejä valon vaikutuksesta sienen elinvoimaan siemenen eri osissa’’, toteaa Led Tailorin mikrobiologisesta testauksesta vastaava asiantuntija Maria Leino.

Led Tailor aikoo kehittää ledilaitteen yhdessä viljankuivureita- ja siiloja valmistava Antti-Teollisuuden kanssa.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!