Pula muistipiireistä poistuu vasta 2019 – Samsung ykköseksi

Kännykkä- ja tablettitietokoneiden valmistajat hankkivat kasvavasti muistipiirejä. Hinnat ovat nousseet, kun tuotanto ei ole pysynyt aivan kysynnän vauhdissa. Gartner arvioi pulan helpottavan vasta vuonna 2019.

Tänö vuonna maailman puolijohdemarkkinat ylittävät ensimmäistä kertaa 400 miljardia dollaria, kertoo markkinatutkimuslaitos Gartner. Seitsemän vuotta sitten mentiin yli 300 miljardin ja vuonna 2000 yli 200 miljardia dollaria.

Viime vuosien kasvavan myynnin takana on muistipiirit. Tarjonta on ollut kovan kasvun takia tiukkenevaa, joten myös hinnat ovat lähteneet kasvuun. Muistipula poistuu tutkimuslaitos Gartnerin mukaan vasta 2019.

”Muistipiirien valmistajat ovat kasvattaneet DRAM- ja NAND-piirien hintoja, liikevaihtoa ja marginaaleja”, kertoo Gartnerin tutkimusosaston Andrew Norwood.

Muistipiirien liikevaihto kasvaakin kuluvana vuonna 52 prosenttia. Kasvu sataa suurimpien piirivalmistajien kassaan. Gartnerin Norwood ennustaa Samsungin ohittavan tänä vuonna Intelin suurimpana piirivalmistajana.

Intel  on ollut ykkössijalla jo pitkään. Yritys ohitti NEC: n vuonna 1992 ja on ollut siitä lähtien suurin toimittaja. Kakkoseksi nousi Samsung vuonna 2002, mutta muistimyynnin kasvu nostanee yrityksen nyt Intelin ohi ykköseksi.

Kuva: Samsung

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!