Suomi testaa Venäjän kanssa älyliikennettä – laitekehitys mukaan

VTT kehittämään älyliikennettä yhteistyössä venäläisen ITS Russian kanssa. Cavlane -hankkeen tavoitteena on tuottaa erityisesti rajanylitystä palvelevia uusia palveluja, tuotteita ja standardeja. Suomesta on mukana viranomaisten lisäksi useita laite- ja järjestelmävalmistajia. 

Älyliikennehanke Cavlane liittyy Venäjän teollisuus- ja kauppaministeriön ajamaan hankkeeseen luoda automaattiajoa tukevien liikenneratkaisujen tiekartta.

”Tarkoituksena on edistää automaattiajamista ja siten valmistautua eriasteisten robottiautojen tuloon. VTT on tehnyt pitkään robottiautojen luotettavuuden ja turvallisuuden kehitystyötä”, sanoo Erja Turunen , VTT:n Älykäs teollisuus ja energiajärjestelmät -liiketoiminta-alueen johtaja.

Uudet älykkäät palvelut lisäävät liikenneturvallisuutta, tehostavat logistiikkaa, parantavat yritysten kilpailukykyä ja luovat markkinoita uusille innovaatioille. Uudessa ohjelmassa pyritään yhdistämään Venäjän hallituksen tukemaan älyliikenneväylään, joka alkaisi Suomen isoimmista kaupungeista, ja se kulkisi Helsingin kautta Pietariin, Moskovaan, Kazaniin ja Kiinaan.

Hankkeessa esimerkiksi testataan älyliikenteen palveluita autoilijoille ennen ja jälkeen rajanylityksen, kuten Nuijamaan raja-asemalla rajanylityksen sujuvuutta helpottavaa jonotuksesta varoittavaa dataa ja EU:n ajoneuvoviestinnän standardoituja varoitusviestejä.

Suomalaisyrityksiä mukana

Ensi vuosikymmenen alussa toteutuva automaattiajaminen on nostanut älykkään liikkumisen ratkaisut ja palvelut kasvutoimialaksi. Siksi uusi hanke on koonnut yhteen jo joukon suomalaisiatoimijoita ja yrityksiä. VTT koordinoi kansallista yrityskonsortiota, johon kuuluvat tällä hetkellä Indagon, Nokia, Vediafi, Dynniq ja Infotripla.

’’Osallistumme hankkeessa uusien verkkoon kytkettyjen tarkkojen ja luotettavien ajoa avustavien älylaitteistojen kokeilemiseen, koska tällaisten laitteiden liiketoiminta kasvaa kansainvälisesti vuosittain yli kuusi prosenttia”, kertoo Indagon Oy:n toimitusjohtaja Matti Lankinen .

Älyliikenne on laajemminkin aktiivisen tutkimuksen kohteena. Trafin koordinoima Liikennelabra ja liikenne- ja viestintäministeriö käynnistivät toukokuussa uusia liikennepalveluja rajat ylittävään liikenteeseen mahdollistavan hankkeen.

VTT vetää myös toukokuussa käynnistettyä Liikennelabran Digitaaliset liikennepalvelut arktisissa olosuhteissa -hanketta, josta on tarjoalle  kehittäjäyrityksille siemenrahaa.

Kuvituskuva: Citroen

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!