Radiopannat paikantavat sudet

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Riistahavainnot.fi-palvelussa näkyvät Suomessa liikkeellä olevien pantasudet. Seurannassa on yhdeksän sutta, joiden liikkeet näkyvät nettipalvelussa seitsemän tunnin välein. Radiopantoja hyödynnetään suurpetojen lisäksi myös porojen ja metsästyskoirien kanssa.

Luonnonvarakeskuksen GSM-perusteisilla radiopannoilla varustetut sudet asustavat Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla.  Tavoitteena on, että kunkin suden tiedot päivittyvät palveluun seitsemän tunnin välein.

Paikannuksen onnistuminen edellyttää, että susui on paikannushetkellä riittävän avoimessa maastossa. Lisäksi eläimen tulee olla GSM-kuuluvuusalueella, jotta panta pystyy lähettämään palvelimelle paikannustiedot.

Aivan tarkkaa sijaintia ei palvelussa voida esittää. Paikannus perustuu 5 x 5 kilometrin kokoisiin ruutuihin. Palvelussa esitetään kuitenkin, missä ruudussa susi on ollut viimeisimmän paikannuksen mukaan.

Paikannustietoa esitetään palvelussa ensi helmikuun loppuun asti. Maaliskuun ja elokuuhun välisellä ajalla paikannustietoja ei esitetä suden lisääntymisajan vuoksi.

Pantasusien paikannustietojen lisäksi sivustolla esitetään suurpetoyhteyshenkilöiden ilmoittamat suurpetohavainnot viimeisten kahden kuukauden ajalta. Lisäksi palvelussa voi tarkastella aiempina vuosina pannoitettujen susien reviirejä.

Kaikkiaan Luonnonvarakeskus (Luke) varusti GPS-pannalla 14 sutta helmi-maaliskuussa 2017. Näistä aiemmin pannoittamattomia oli 12, ja lisäksi kahden pannoitetun suden toimimaton panta vaihdettiin uuteen. Pannat valmistaa saksalainen Vectronic Aerospace GmbH.

Sudet etsitään ja nukutetaan yleensä helikopterista, minkä jälkeen susi mitataan ja varustetaan GPS-GSM-pannalla. Tänä vuonna kokeilussa on myös uudempaa pantamallia, jonka toivotaan tehostavan havaintojen siirtymistä palvelimelle.

Suomessa koirien ja porojen paikannuspantoja valmistavat kempeleläinen Ultracom ja Oulunsalossa Tracker.

LISÄÄ: Paikannuspalvelu kertoo muun muassa missä sudet liikkuvat (LINKKI) . Samoja tietoja hyödyntää myös Metsälle.fi:n Susitutka-palvelu (LINKKI). Tässä taustatietoa susi- ja muiden suurpetojen GSM-GPS-paikannuksesta (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!